Fonduri nerambursabile de 500 milioane de euro, pierdute de Ministerul Sănătăţii. Curtea de Conturi confirmă dezastrul

Un raport al Cuţii de Conturi, ce vizează perioada 2011-2015, arată clar că în Sănătate este un dezastru total. Concluziile raportului sunt năucitoare: Ministerul Sănătății nu cunoaște situația reală a dotărilor spitalelor și de multe ori nu lipsa banilor a fost problema, ci proasta gestiune a finanțelor.

RomaniaTV.net
17 iul. 2017, 06:08
Fonduri nerambursabile de 500 milioane de euro, pierdute de Ministerul Sănătăţii. Curtea de Conturi confirmă dezastrul

Inspectorii au descoperit că la Ministerul Sănătăţii în cinci ani s-au pierdut fonduri nerambursabile de peste 2 miliarde lei, adică 500 milioane de EURO.

„În timp ce MS nu a utilizat sumele disponibile existente în cont, pentru care a încasat o dobândă de doar 1,6 milioane lei, statul român a plătit prin Ministerul de Finanţe, pentru serviciul datoriei publice externe aferente celor două împrumuturi, dobânzi în valoare de 7,8 milioane euro (7,6 milioane euro sub formă de dobândă şi respectiv 0,2 milioane euro comisioane de angajament), respectiv 35 milioane lei în echivalent”, se arată în raport, potrivit ziarulring.ro.

Pierdere de 2,016 miliarde lei

„MS a menţinut în soldul contului de disponibil aferent veniturilor proprii în medie/an (2011-2015) suma de 180 milioane lei, sumă care ar fi putut fi alocată pentru finanţarea investiţiilor în sistemul de sănătate potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006, actualizată. Disponibilul din cont al veniturilor proprii a înregistrat cel mai înalt nivel la finele anului 2015, când a ajuns la suma de 522 milioane lei. Din această sumă neutilizată, s-a estimat că în cazul utilizării acesteia se puteau achiziţiona 72 aparate tip RMN, având în vedere un preţ mediu de achiziţie în sumă de 7,2 milioane lei/aparat RMN care a fost calculat în funcţie de plăţile efective cuprinse între 4,2 şi 10,4 milioane lei/aparat de tip RMN, efectuate pentru achiziţia unor astfel de echipamente medicale”, se mai specifică în respectivul document.