Forțele kurde cer introducerea unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei

Forțele kurde din Siria au lansat miercuri un apel la instituirea unei zone de excludere aeriană în nordul țării, ca răspuns la raidurile aeriene sângeroase efectuate cu o zi înainte de Turcia.

26 apr. 2017, 19:48
Forțele kurde cer introducerea unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei

„Doar atunci când nordul Siriei va fi decretat zonă de excludere aeriană, YPG vor putea apăra țara fără obstacole. Turcia trebuie să respecte zona de excludere aeriană”, au scris Unitățile de Protecție ale Poporului Kurd (YPG) pe contul lor de Twitter.

Acestea au postat o serie de mesaje cu hashtag-ul #NoFlyZone4Rojava (zonă de excludere aeriană pentru Rojava), utilizând numele kurd dat teritoriului majoritar kurd din nordul Siriei.

Acest apel a intervenit la o zi după raidurile aeriene turce asupra unei baze a YPG care au făcut 28 de morți, în special membri ai Unităților, și 19 răniți, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Sute de persoane au manifestat miercuri în oraș cu majoritate kurdă Qamishli (nord-est) față de bombardamentele turce.

Citeşte şi Premierul rus Dmitri Medvedev: Lupta Statelor Unite nu este împotriva terorismului, ci împotriva Administraţei siriene

„Rojava cere o zonă de excludere aeriană împotriva agresiunii turce”, se putea citi pe pancartele purtate de femei care au defilat pe un drum prăfuit.

„Acest mesaj nu se adresează doar Turciei, ci și Statelor Unite și lumii întregi: trebuie să se facă față agresiunii turce printr-o luare de poziție fermă”, a declarat un manifestant, Mohammad Mahmoud.