Forbes: Vladimir Putin este CEL mai PUTERNIC OM din LUME

Pentru a doua oară, preşedintele rus Vladimir Putin îl învinge pe omologul său american, Barack Obama, în clasamentul celor mai puternici oameni de pe planetă realizat de revista Forbes.

06 nov. 2014, 08:19
Forbes: Vladimir Putin este CEL mai PUTERNIC OM din LUME

Într-un an în care Rusia a anexat Crimeea, provocând un conflict armat în Ucraina şi impunându-şi controlul asupra altor teritorii controlate de separatiştii proruşi, precum şi printr-un proiect-gigant cu China, al unei conducte de gaz, ce a fost denumit cel mai mare proiect de construcţie din lume, Putin a reuşit să se menţină în fruntea celor mai puternici oameni din lume.

Cât îl priveşte pe omologul său american, Barack Obama, acesta a rămas doar cu numele „cel mai puternic om de pe planetă”, aşa cum este considerat locatarul Casei Albe. Este pentru a treia oară în timpul preşedinţiei lui, când Obama pierde în faţa altor lideri. Astfel, Obama a pierdut de două ori în faţa lui Putin şi o dată în faţa inflentului lider chinez Xi Jinping.

Clasamentul Forbes din 2014 cuprinde o listă de 72 de „brockeri de putere” considerate a fi cele mai puternice din lume, între care Vladimir Putin primeşte „laurii”, iar Barack Obama iese pe locul al II-lea, după liderul rus.

Pe locul al III-lea în clasament se situează liderul chinez Xi Jingping, despre care analiştii politici spun că este de aşteptat ca acestea să conducă China cel puţin un deceniu în care ţara sa va cunoaşte o dezvoltare nemaipomenită, devenind cea mai mare economie din lume.

Papa Francisc a ieşit pe locul 4 în clasament, fiind urmat de cancelarul german Angela Merkel, care ocupă locul 5 în clasament.

Janet Yellen, preşedintele Rezervei Federale se află pe locul 6 în top, iar Bill Gates, pe locul 7. Locul 8 în topul puternicilor planetei este ocupat de Mario Dragi, preşedintele Băncii Centrale Europene, iar locul 9, de cofondatorii Google, Larry Page şi Sergey Bri, Premierul David Cameron ocupă locul 10 în clasament.

De asemenea, între cei 12 nou-intraţi în Topul Forbes se numără premierul indian, Narendra Modi, pe locul 15, fondatorul Alibaba şi cel mai bogat om din China, Jack Ma, pe locul 30 în clasament, precum şi Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat al grupării teroriste Statul Islamic, care ocupă poziţia 54 în clasamentul Forbes al celor mai puternici oameni din lume.

Vezi lista completă pe http://www.forbes.com/powerful-people/list/#tab:overall

Lista oamenilor puternici mai include 26 de persoane din SUA, în timp ce regiunea Asia-Pacific este la rândul ei bine reprezentată, cu 19 persoane, între care 6 provin din China.

În clasamentul Forbes se regăsesc şi 17 şefi de stat şi de guvern care conduc ţări al căror PIB combinat se ridică la 48 de trilioane de dolari şi 39 de CEO care controlează venituri anuale de peste 3,6 trilioane de dolari.