Formularele completate de românii internaţi în spitalele din România, irelevante. Vezi ce schimbări majore aduce noul mecanism

Pacienții vor putea evalua experiența în spitale, începând de săptămâna viitoare, prin noul mecanism de măsurare a satisfacției, prin SMS și formular web, a anunțat vineri ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

16 dec. 2016, 15:22

„7.4 din 10 este GRADUL DE SATISFACȚIE al pacienților din Franța, spre deosebire de 9.8 din 10 la noi. Asta pentru că în acest moment, măsurarea satisfacției pacienților se bazează pe formulare tipărite care sunt completate de pacienţi în timpul internării, iar apoi introduse într-un sistem centralizat de către angajaţii spitalului. Această metodologie distorsionează rezultatele şi nu oferă o situaţie reală a experienţei pacientului în spital. Începând cu săptămâna viitoare, pacienții vor putea evalua experiența în spitale prin noul mecanism de măsurare a satisfacției, prin SMS și formular web”, a scris Vlad Voiculescu pe pagina de Facebook.

Ministrul Sănătăţii a precizat că vor fi contactaţi anual aproximativ jumătate dintre pacienții care se externează din spitale. Se vor trimite 5.400.000 de SMS-uri în toate reţelele naţionale.

Un eşantion relevant de pacienţi selectați aleatoriu la nivelul fiecărui spital din România va fi contactat automat printr-un SMS care va conține un set de întrebări simple referitoare la:
calitatea servicilor medicale
• curăţenia din spital
• interacţiunea cu personalul medical
• eventuale cazuri de condiționare a actului medical

Răspunsul pacienţilor va fi anonimizat şi apoi înregistrat într-un sistem informatic dezvoltat gratuit pentru Ministerul Sănătăţii de către Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS). SMS-ul de răspuns va fi gratuit pentru pacienți.

Situația rezultată din centralizarea datelor și analiza acestora va fi publicată trimestrial pe site-ul transparenta.ms.ro, administrat de Ministerului Sănătăţii și dezvoltat de GovITHub.