Forţele americane au lichidat un lider al Statului Islamic din Libia

Un fost presupus lider al grupării Stat Islamic (SI) din Libia a fost ucis marţi într-o lovitură aeriană americană la aproximativ 170 de kilometri de Tripoli, transmite AFP, care citează surse locale şi comandamentul militar american pentru Africa (AFRICOM).

28 aug. 2018, 19:07
Forţele americane au lichidat un lider al Statului Islamic din Libia

AFRICOM a indicat într-un comunicat că a efectuat „o lovitură aeriană de precizie aproape de Bani Walid (…) ucigând un terorist al SI în Libia”.

Această operaţiune realizată „în coordonare cu guvernul libian de uniune naţională (GNA)”, cu sediul la Tripoli, a urmărit „să slăbească, să perturbe şi să distrugă organizaţii teroriste şi să stabilizeze regiunea”, a adăugat AFRICOM, informează Agerpres.

Conform unei surse din serviciile de securitate libiene, „un avion necunoscut” a vizat un vehicul, la ora locală 13,00, în regiunea Al-Dhahra, la 4 km de centrul localităţii Bani Walid, ucigând şoferul maşinii, identificat ca Walid Hariba.

Citeşte şi Raport al ONU: Statul Islamic revine în forţă. Gruparea teroristă de 30.000 de luptători pregăteşte RĂZBOIUL

Sursa a precizat pentru AFP că Hariba era un fost lider al SI în Sirte (600 km est de Tripoli), de unde a fugit atunci când gruparea ultra-radicală a pierdut controlul acestui oraş în decembrie 2016, potrivit Agerpres.

SI a profitat de haosul din Libia de după căderea dictatorului Muammar Gaddafi pentru a se stabili în Sirte în iunie 2015. GNA a anunţat că a recucerit oraşul în decembrie 2016, dar gruparea SI rămâne activă în Libia iar SUA lovesc în mod regulat bazele sale din această ţară.