Fost consilier al preşedintelui rus: Putin intenţionează înlăturarea lui Poroşenko până la sfârşitul lui 2015

Principalul obiectiv al forţelor pro-Kremlin, care se luptă pentru un mandat de deputat în viitoarea Radă Supremă este de a perturba activitatea parlamentului ucrainean ce va rezulta în urma alegerilor anticipate, prevăzute pentru duminică, 26 octombrie, opinează Andrei Ilarionov, fost consilier economic al preşedintelui rus Vladimir Putin (între 2000 şi 2005), informează agenţia ucraineană de presă Unian.

23 oct. 2014, 10:32
Fost consilier al preşedintelui rus: Putin intenţionează înlăturarea lui Poroşenko până la sfârşitul lui 2015

Putin intenţionează înlăturarea lui Poroşenko până la sfârşitul lui 2015, susţine Andrei Ilarionov, fost consilier economic al preşedintelui rus Vladimir Putin (între 2000 şi 2005).

Printre candidaţii în alegerile parlamentare din Ucraina există mulţi susţinători ai Kremlinului, în special în rândul forţelor democratice, afirmă Ilarionov.

Potrivit acestuia, Putin şi-ar fi trasat ca sarcină crearea unui grup cât mai numeros de deputaţi, care să poată bloca activitatea viitorului legislativ ucrainean.

Mai mult, Ilarionov, în prezent cercetător ştiinţific la Cato Institute (Institutul Cato) din SUA, susţine că locatarul de la Kremlin ar fi fixat chiar şi un termen pentru înlăturarea de la putere a actualului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko – până la sfârşitul anului viitor.

‘Kremlinul acţionează în prezent mai şiret, mai creativ şi foloseşte desigur pentru aceasta resurse considerabile. În locul omuleţilor verzi au venit alte argumente. Şi, evident, într-o măsură mai mare’, afirmă acesta.

Indiferent de scenariul după care va evolua situaţia din Ucraina, Kremlinul nu va renunţa la tentativele de a destabiliza ţara vecină, estimează fostul consilier al lui Putin, potrivit căruia cele opt luni ale agresiunii ruse au demonstrat că UE şi SUA nu sunt în măsură să riposteze ambiţiilor Kremlinului.

‘Următorii doi ani, mai ales iarna şi către sfârşitul anului viitor, vor fi cei mai grei. Pentru că în această perioadă vor fi mobilizate toate resursele posibile pentru a încheia acest program – programul destrămării Ucrainei suverane şi independente’, mai spune Andrei Ilarionov.

Fostul consilier al liderului rus a estimat că următorii doi ani vor fi perioada cea mai favorabilă pentru realizarea acestor planuri ale lui Putin, până la venirea în ianuarie 2017 a unui şef la conducerea administraţiei SUA. Putin crede sincer că Barack Obama nu se poate opune ambiţiilor expansioniste ale Moscovei, consideră Ilarionov, care a demisionat din funcţia de consilier după ce a declarat că Rusia ‘a încetat să mai fie liberă din punct de vedere politic’.