Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, arestată la domiciliu

Tribunalul Buzău, instanţă de fond unde se judecă unul dintre dosarele de corupţie în care a fost trimisă în judecată fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga, a dispus marţi plasarea în arest la domiciliu a inculpatei. Decizia nu este definitivă.

22 iul. 2014, 17:25
Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, arestată la domiciliu

Magistraţii au admis cererea formulată de Viorica Oniga şi au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv al inculpatei cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, printre obligaţiile pe care aceasta le are numărându-se aceea de a nu comunica cu ceilalţi inculpaţi din dosar şi nici cu martorii, informează Agerpres.

Instanţa a dispus punerea în libertate a Vioricăi Oniga, dacă aceasta nu mai este arestată în alte cauze, decizia putând fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Viorica Oniga şi alte 12 persoane au fost trimise în judecată în luna septembrie a anului trecut în acest dosar privind eliberarea în mod fraudulos a unor certificate de încadrare în grad de handicap de către Comisia de evaluare Prahova, dosarul fiind înaintat spre judecare Tribunalului Prahova.

În luna decembrie însă, la solicitarea Vioricăi Oniga care a invocat mediatizarea excesivă a cazului, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au dispus strămutarea judecării cauzei aflată pe rolul Tribunalului Prahova la Tribunalul Buzău.

În acest dosar, Viorica Oniga este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, toate în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 2006-2012, în schimbul unor sume de bani şi în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane au obţinut fără drept încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor care atestă acest fapt de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.

DNA preciza, într-un comunicat, că, urmare a folosirii acestor certificate, persoanele beneficiare au încasat în mod injust, de la bugetul de public, suma de peste trei milioane de lei, cu titlu de indemnizaţii de handicap, bugete complementare, indemnizaţii de însoţitor şi alte facilităţi prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.

În luna mai a acestui an, Viorica Oniga a mai fost trimisă în judecată într-un al doilea dosar de corupţie, alături de alte 11 persoane, acesta fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual, toate în formă continuată.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Prahova, care, potrivit portalului instanţelor, nu a stabilit, până în acest moment, un termen de judecată.