Foşti şefi ai ISU Dobrogea, condamnaţi la închisoare

Patru foşti şefi ai ISU Dobrogea acuzaţi că au fraudat un concurs pentru angajare, după ce au primit şpagă de la concurenţi, şi-au primit, vineri, pedepsele, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Condamnările nu sunt definitive, ele putând fi atacate cu recurs la completul de cinci judecători.

RomaniaTV.net
19 mai 2012, 07:33
Foşti şefi ai ISU Dobrogea, condamnaţi la închisoare

Fostul şef al ISU Dobrogea, generalul în rezervă Petre Trandafir, fostul său prim-adjunct, Neculai Coman, colonelul Gabriel Andrei Niculae şi maiorul Gabriel Alexandrescu au fost condamnaţi, vineri, de instanţa supremă la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul în care aceştia sunt judecaţi pentru fraudarea unui concurs din 2007.

Petre Trandafir a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare pentru instigare la fals intelectual în formă continuată, la doi ani de închisoare pentru instigare la uz de fals în formă continuată, trei ani jumătate de închisoare pentru săvârşirea, în formă continuată, a faptei de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Instanţa a dispus contopirea pedepselor, iar Trandafir o va executa pe cea mai grea dintre ele, în regim de detenţie.

Judecătorii au decis achitarea contraamiralului de flotilă Mircea Rusmănică, după ce au respins cererea procurorilor militari anticorupţie de schimbare a încadrării juridice dată faptelor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a acestuia.

În acelaşi dosar, colonelul Viorel Costache a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Instanţa i-a condamnat la pedepse cu suspendare cuprinse între opt luni şi doi ani şi jumătate de închisoare pe fostul şef al Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti, colonelul (r) Eugen Romanescu, Costel Datcu, Marius Sorin Bugnar, Liviu Deoşlea, Marius Sorin Creţu, Florin Niculae, Mihai Adrian Bugnar, Viorel Alexu, Mihail Dănuţ Gaicu, George Laurenţiu Dumitrescu, Nicuşor Criprian Cioroiu, Mihai Tănase şi Dumitru Ţâncă.

Judecătorii ICCJ au dispus totodată anularea a 205 foi de concurs falsificate pe numele candidaţilor, procesul verbal încheiat în 21 august 2007 de membrii comisiei de examen şi aprobat de inspectorul şef cuprinzând rezultatele concursului de ocupare a unor posturi de subofiţeri organizat la ISU Dobrogea în perioada 9 iulie 2007 – 20 august 2007, numai cu privire la menţiunile referitoare la cei 205 candidaţi ale căror lucrări au fost falsificate, tabelele cu rezultatele finale obţinute de candidaţii care au susţinut examenul pentru ocuparea funcţiilor de subofiţer conducător auto şi servant, pe subunităţi, în ordinea descrescătoare a mediilor, afişate la sediul ISU Dobrogea, numai cu privire la menţiunile referitoare la cei 205 candidaţi ale căror lucrări au fost falsificate, documentele întocmite cu prilejul încadrării la ISU Dobrogea a celor 192 de candidaţi ale căror foi de concurs au fost falsificate, procesul-verbal din 15 şi 16 august 2007, ora 22.00, încheiat la sediul ISU Dobrogea privind predarea-primirea unei mape tip DS sigilată cu sigiliu aparţinând inculpatului Neculai Coman.

Instanţa a mai dispus ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului instituit asupra cotei-părţi din bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Datcu, Bugnar şi Niculae.

Decizia de vineri a instanţei supreme nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.