Foşti şi actuali edili, precum şi şefi din APIA, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Mai mulţi foşti şi actuali edili, precum şi directori din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost trimişi în judecată, în decembrie, pentru fapte de corupţie, informează DNA, într-o centralizare a dosarelor trimise instanţelor în ultima lună din 2013.

07 ian. 2014, 15:37
Foşti şi actuali edili, precum şi şefi din APIA, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Printre cei deferiţi justiţiei se numără Andone Ichim, primar (la data faptelor) al localităţii Măcin din judeţul Tulcea, care este acuzat de: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, sub forma participaţiei improprii; fals intelectual; folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave; înşelăciune; fals intelectual în formă continuată, potrivit Mediafax.

Alături de acesta va fi judecată Maria Constantin, funcţionar public (la data comiterii faptelor) în cadrul Primăriei Măcin.

Potrivit procurorilor, în 2008 şi 2009, Andone Ichim, în calitate de primar al oraşului Măcin, a formulat, în numele Consiliului Local, cereri de acordare a sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru terenuri cu destinaţia păşune. În susţinerea cererii şi a dovedirii dreptului de proprietate solicitantul a declarat suprafeţe mult mai mari decât cele pe care era îndreptăţit şi a comunicat aceste date nereale funcţionarilor APIA prin intermediul mai multor înscrisuri. Urmare a acestor acţiuni, Ichim a primit de la APIA sprijin financiar în mod necuvenit pentru câte 511,89 hectare, respectiv suma totală de 499.741,55 lei (126.357 de euro).

Într-un alt dosar va fi judecată Delia Petrescu (fostă Mercioiu), director executiv la APIA – Centrul Judeţean Gorj (la data faptelor), pe care anchetatorii o acuză de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la înşelăciune şi instigare la fals intelectual.

DNA susţine că tatăl acesteia, inculpat şi el în dosar, a obţinut de la APIA, fără drept, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi pentru agromediu în valoare totală de 69.167 lei.

Un alt şef din APIA la data comiterii faptelor, respectiv Romică Pavel Anculia, director al APIA Caraș-Severin la momentul săvârșirii faptelor, a fost deferit justiţiei pentru complicitate la luare de mită, trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Alături de el, dar în dosare separate, vor fi judecaţi mai mulţi edili din acelaşi judeţ, respectiv Ioan Vetreş, primar al comunei Armeniș, Ion Stoia, primarul comunei Forotic, Viorel Mitea Roşca, primar al comunei Brebu, Ion Ţicheriu, viceprimar al comunei Brebu, şi Ion Moşoarcă, primar al comunei Grădinari.

Potrivit procurorilor anticorupţie, dosarele acestora au fost deschise pentru fraudarea fondurilor europene și naționale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli și utilizatorilor de terenuri.

DNA mai informează că, pentru infracţiuni similare, a fost trimis în judecată Iulian Popa, primar al comunei Secăria din Prahova, într-un dosar în care un alt inculpat este acuzat că a obţinut pe nedrept fonduri pentru agricultură în sumă totală de 2.337.631,51 lei.

Tot în decembrie 2013, DNA a trimis-o în judecată şpe Otilia Arjocu, consilier la APIA Gorj – Centrul Local Motru, în legătură cu subvenţii de 73.436,43 lei încasate necuvenit de un alt inculpat din dosar.