Fostul comandant al navei Concordia, condamnat la 16 ani de închisoare

Un tribunal italian a anunțat miercuri seară că l-a condamnat la 16 ani și o lună de închisoare pe Francesco Schettino, fostul comandant al navei de croazieră Concordia, al cărei naufragiu a făcut 32 de morți în urmă cu trei ani în largul coastelor italiene, informează AFP.

11 feb. 2015, 21:34
Fostul comandant al navei Concordia, condamnat la 16 ani de închisoare

Fostul comandant al navei Concordia a fost condamnat la 16 ani de închisoare. Francesco Schettino a fost găsit vinovat mai ales de omor din culpă și scufundarea pachebotului de către judecătorii de la tribunalul din Grosseto (Toscana) unde procesul lui în primă instanță a fost deschis în iulie 2013.

Președintele tribunalului a citit sentința în absența acuzatului, potrivit imaginilor în direct ale mai multor canale de televiziune italiene.

Anterior în aceeași zi, Francesco Schettino, 54 de ani, a denunțat ceea ce el consideră a fi o „uneltire” la adresa sa încă din primele ore ale dramei.

Parchetul a cerut 26 de ani de închisoare pentru Schettino, în timp ce avocații săi au pledat pentru achitare, argumentând că naufragiul a fost un accident ce i se poate întâmpla oricărui marinar.

Procurorii italieni au cerut de asemenea arestarea lui Schettino pentru a preveni orice tentativă de fugă, dar tribunalul nu a precizat imediat dacă dă curs acestei cereri.