Fostul dictator Manuel Noriega a încetat din viaţă

Fostul dictator panamez Manuel Noriega, care era spitalizat din martie ca urmare a unei tumori cerebrale, a decedat în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 83 de ani, în spitalul Santo Tomas din Ciudad de Panama.

30 mai 2017, 05:36
Fostul dictator Manuel Noriega a încetat din viaţă

„Dl. Noriega a murit în această noapte”, la vârsta de 83 de ani, a declarat secretarul de stat pentru comunicare Manuel Doninguez.  Președintele Panama, Juan Carlos Varela, a anunțat şi el pe contul său de Twitter că Noriega a încetat din viață.

Manuel Antonio Noriega, dictator în Panama şi, uneori, aliat al Statelor Unite având legături cu traficul de droguri, a fost alungat de la putere în 1989, prin cea mai amplă acţiune militară americană de după războiul din Vietnam.

Fostul om forte a fost arestat şi a făcut închisoare, prima oară, în Florida, apoi în Franţa, în ultimii 25 de ani. S-a întors în Panama în 2011. Urma să facă încă 20 de ani de închisoare pentru crimă după extrădarea lui în Panama, dar a fost eliberat în ianuarie pentru a se pregăti de operaţia pe creier care i-a adus, în final, moartea.

SUA s-au bazat pe legăturile cu Panama, iar Noriega a devenit repede o „achiziţie americană valoroasă” într-o regiune ostilă intereselor Washingtonului.

Citeşte şi Fostul dictator Noriega se întoarce în Panama. Riscă 60 de ani în inchisoare

Cu toate acestea, regimul condus de Noriega aminteşte de opresiuni şi opoziţie faţă de disidenţi, între care se numără şi asasinarea lui Hugo Spadafora – un medic care a ameninţat că va dezvălui toate legăturile lui Noriega cu traficul de droguri. De asemenea, regimul lui Noriega aminteşte şi de execuţiile a nouă ofiţeri ai armatei care puseseră la cale o lovitură de stat care, în final, a eşuat.

Actualul preşedinte, Varela, a postat pe reţelele de socializare mesajul în care anunţă că „moartea lui Manuel Noriega închide un capitol din istoria noastră. Fiicele lui şi rudele au dreptul să îl îmormânteze în pace”.

Începând din 7 martie, Noriega a stat la terapie intensivă într-un spital public, făcând complicaţii după extirparea unei tumori benigne din creier, a explicat avocatul său. Fiicele lui au povestit presei că în Martie, Noriega ar fi făcut o hemoragie cerebrală după o procedură medicală. Lui Noriega i s-a dat arest la domiciliu, în Ianuarie, pentru a se pregăti de procedură.