Fostul director al CIA, David Petreus, pe cale să obţină prestigiosul post de Secretar de Stat

Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a primit luni, timp de circa o oră, la Trump Tower din New York, pe generalul în rezervă David Petraeus, fost director al CIA, unul dintre pretendenții la postul de secretar de Stat. 

29 nov. 2016, 07:16
Fostul director al CIA, David Petreus, pe cale să obţină prestigiosul post de Secretar de Stat

Procesul de recrutare pentru acest post prestigios al guvernului suscită aparent lupte intestine în rândul echipei de tranziție a lui Donald Trump, o parte a susținătorilor viitorului președinte opunându-se public nominalizării lui Mitt Romney, un ex-inamic al candidatului republican, relevă sursa citată.

David Petraeus, 64 de ani, s-a aflat la comandă în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, înainte de a conduce CIA în 2011 și 2012 și de a demisiona din cauza unei aventuri extraconjugale.

În 2012, FBI a descoperit că, atunci când era încă militar, Petraeus i-a oferit iubitei și biografei sale Paula Broadwell informații ultrasecrete, încălcându-și flagrant obligațiile. Scandalul care a urmat l-a obligat să demisioneze din postul de director al CIA, după 14 luni. El a fost condamnat în 2015 la doi ani de închisoare cu suspendare și la plata unei amenzi de 100.000 de dolari pentru că „a sustras și păstrat fără permisiune informații clasificate” și „a mințit FBI și CIA în legătură cu deținerea și folosirea de informații clasificate”.

Potrivit Reuters, după întâlnirea de luni, Petraeus a declarat jurnaliștilor că, în cadrul discuției, președintele ales a făcut un tur al lumii, acesta demonstrând o „mare înțelegere a diverselor provocări cu care ne confruntăm și a oportunităților”, iar Trump s-a declarat pe Twitter „foarte impresionat”.

Ceilalți candidați oficiali la postul de șef al diplomației americane sunt Mitt Romney, candidat la președinție în 2012, Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului, și Bob Corker, președintele comisiei de politică externă a Senatului, notează AFP.

Romney și Corker se vor întâlni marți, la New York, cu Trump, potrivit echipei sale de tranziție. Pentru Mitt Romney, ar fi a doua întâlnire cu Trump în zece zile. Cei doi au îngropat securea războiului pe 19 noiembrie, la Bedminster, după ce, de-a lungul alegerilor primare republicane, Romney denunțase cu virulență incapacitatea lui Trump de a exercita funcția prezidențială.

Unii locotenenți ai lui Donald Trump nu au digerat aparent aceste remarci, în special consiliera sa Kellyanne Conway, scrie France Presse. „Oamenii se simt trădați la ideea ca Romney, care și-a pus toată greutatea în balanță pentru a pune sub semnul întrebării personalitatea, intelectul și integritatea lui Donald Trump, președintele nostru ales, să fie numit în cel mai înalt post al cabinetului, cel de secretar de Stat”, a spus ea, la emisiunea politică duminicală a NBC.