Franţa: Fostul lider al extremei-drepte, condamnat la 5.000 euro amendă pentru afirmaţiile despre romi

Fostul lider al extremei drepte din Franța, Jean-Marie Le Pen, a fost condamnat luni, în apel, la 5.000 de euro amendă de justiția franceză pentru că a calificat în 2013 prezența romilor ca fiind una "usturătoare" și "mirositoare".

27 feb. 2017, 16:14
Franţa: Fostul lider al extremei-drepte, condamnat la 5.000 euro amendă pentru afirmaţiile despre romi

Jean-Marie Le Pen, fostul lider al extremei-drepte din Franţa, a fost condamnat la 5.000 euro amendă pentru afirmațiile sale despre romi. Curtea de apel din Aix-en-Provence (sud) l-a declarat vinovat de provocare la ură și discriminare pentru aceste afirmații făcute în timpul unei conferințe de presă.

„Aveți, se pare, unele probleme cu cele câteva sute de romi care sunt în oraș o prezență usturătoare și, să spunem, mirositoare. Acesta nu este decât vârful aisbergului”, a declarat Jean-Marie Le Pen, președintele de onoare al Frontului Național din Franța (FN), condus în prezent de fiica sa Marine, dată în sondaje câștigătoare a primului tur al alegerilor prezidențiale în aprilie-mai, potrivit Agerpres.

„Sunt termeni pe care îi mențin, pentru că i-am gândit”, a explicat în fața instanței Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 88 de ani, care va trebui pe lângă amendă să plătească 2.000 de euro daune către SOS Racisme și 1.000 de euro către Liga pentru Drepturile Omului, părți civile în proces.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei: Segregarea este una dintre cele mai dure forme de discriminare. 26% dintre elevii romi învaţă în clase separate

„Prezența lor este usturătoare pentru populație, da, oamenii se plâng”, a declarat el. „Mirositoare, este suficient să vizitezi o tabără de romi pentru a-ți da seama, din punct de vedere olfactiv”, a continuat Jean-Marie Le Pen, subliniind că „este plătit de alegători să spună ceea ce gândește”. „Ura este un sentiment care mi-e complet străin”, a dat asigurări Le Pen.

„Nu știu dacă ura este un sentiment prezent la Le Pen. Nu asta i se reproșează, ci afirmațiile care sunt de natură să arunce oprobiul asupra acestei comunități”, a spus avocatul general.

Jean-Marie Le Pen a fost condamnat de cel puțin opt ori la începutul anilor 1990 pentru afirmații rasiste și de negare a Holocaustului. Frontul Național, condus din 2011 de Marine Le Pen, a demarat o strategie de „dediabolizare” a imaginii sale, care a dus la excluderea, în 2015, a lui Jean-Marie Le Pen, după ce acesta și-a reiterat afirmațiile privind camerele de gazare, pe care le-a calificat drept „mic detaliu” în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial. Le Pen a contestat această decizie în fața tribunalelor, care i-au recunoscut dreptul de a rămâne președinte de onoare al partidului.