Fostul preşedinte al Coreei de Sud riscă 30 de ani de închisoare. Este acuzat de corupţie, luare de mită, abuz de putere

Procurorii sud-coreeni au cerut, marţi, o pedeapsă cu închisoarea de 30 de ani pentru fostul preşedinte Park Geun-Hye, care a fost demis anul trecut pe fondul unor acuzaţii de luare de mită şi abuz de putere, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

27 feb. 2018, 07:42
Fostul preşedinte al Coreei de Sud riscă 30 de ani de închisoare. Este acuzat de corupţie, luare de mită, abuz de putere

Park, în vârstă de 66 de ani, a fost destituită de Curtea Constituţională în martie 2017, iar printre cele 18 capete de acuzare se regăsesc fapte de corupţie, luare de mită, abuz de putere şi divulgarea unor secrete de stat.

Potrivit procurorilor, fostul preşedinte şi-a depăşit atribuţiile şi a conspirat cu o veche prietenă, Choi Soon-Sil, pentru extorcarea a 55,2 milioane de dolari de la companii mari precum Samsung, Lotte şi SK, oferind la schimb beneficii comerciale.

Totodată, Park Geun-Hye este suspectată că i-a permis lui Choi Soon-Sil să se implice în afaceri de stat, chiar dacă nu deţinea nicio funcţie oficială.

Fostul preşedinte sud-coreean a pledat nevinovat pentru toate capetele de acuzare şi a ridicat semne de întrebare în privinţa corectitudinii actului de justiţie, refuzând să participe la audierile preliminare de la Tribunalul din Seul, transmite Mediafax.

Instanţa urmează să anunţe un verdict la sfârşitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie. Procurorii au cerut şi plata unei despăgubiri în valoare de 110,4 milioane de dolari.

Acum două săptămâni, Choi Soon-Sil a fost condamnată la 20 de ani de închisoare în acelaşi dosar. Decizia a fost în primă instanţă, iar inculpata a formulat apel.

În august 2017, moştenitorul companiei Samsung, Lee Jae-Yong, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, fiind găsit vinovat că i-a dat mită lui Choi Soon-Sil şi a deturnat fonduri în valoare de 5 milioane de dolari. Lee ar fi oferit sau promis 38 de milioane de dolari pentru a obţine acordul guvernului sud-coreean în privinţa unei fuziuni între două filiale ale companiei Samsung, mutare care i-ar fi sporit controlul asupra întregului imperiu Samsung.