Fostul şef al CCR Augustin Zegrean: Trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei nu e în regulă

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, nu vede cu ochi buni propunerea din noul pachet de legi ale Justiţiei potrivit căreia Inspecţia Judiciară va trece de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Ministerul Justiţiei, declarând că o instituţie politică nu poate să îi verifice pe judecători.

RomaniaTV.net
23 aug. 2017, 17:17
Fostul şef al CCR Augustin Zegrean: Trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei nu e în regulă

„Asta nu e în regulă pentru că Inspecţia nu verifică numai pe procurori, îi verifică şi pe judecători şi chiar nu sunt în subordinea Ministerului Justiţiei. Deci nu poate o instituţie politică să îi verifice pe judecători”, a declarat, pentru Gândul, fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

Reamintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de modificare a Legilor justiţiei, fiind vizate actele normative 303, 304 şi 317 din 2014. Printre propunerile de modificare se numără şi trecerea Inspecţiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Ministerul Justiţiei.

„În multe ţări, Inspecţia Judiciară este la Ministerul Justiţiei, repectând deplina independenţă, autonomie, pe care o are. Nu intră sub coordonarea, sub conducerea factorului politic. Există şi o soluţie mai radicală, de a autonomiza, dar care să nu fie dependentă de CSM. Nu CSM să îi facă regulamentul de organizare, să-i stabilească şi să aprobe rapoartele, ca după aia ei să se ducă la corpul de magistraţi, procurori. Dacă avem în România 7.000 de magistraţi, avem 70 de membri la Inspecţia Judiciară. Faceţi proporţia. Ei au un rol foarte important”, declara, miercuri, Tudorel Toader.

Ca reacţie, Inspecţia Judiciară a transmis că apreciază intenţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de consolidare a independenţei IJ faţă de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Apreciem intenţia ministrului Justiţiei de a consolida independenţa Inspecţiei Judiciare faţă de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu poziţiile pe care Inspecţia le-a avut în decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspecţiei Judiciare”, a declarat, pentru Mediafax, Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

În schimb, şeful statului a criticat dur propunerile de modificare a legilor Justiţiei, afirmând că sunt „un atac asupra statului de drept, independenţei şi bunei funcţionări a Justiţiei, precum şi împotriva luptei anticorupţie”.

„Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern şi aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate şi justiţia se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului”, a subliniat Iohannis.