Fostul şef al DGA Ploieşti, trimis în judecată pentru corupţie şi cercetare abuzivă

Comisarul șef de poliție Constantin Ispas, fost șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, luare de mită, cercetare abuzivă în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de stat și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

22 dec. 2016, 12:16
Fostul şef al DGA Ploieşti, trimis în judecată pentru corupţie şi cercetare abuzivă

În același dosar au fost trimiși în judecată Mihail Emanuel Saghel, la data faptelor ofițer de poliție judiciară, cu funcția de șef Serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, acuzat de șantaj, luare de mită, trafic de influență,

divulgarea informațiilor secrete de stat și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri; Ionuț Adrian Rădulescu, ofițer în cadrul Serviciului Județean Anticorupție Prahova, precum și Constantin Sebastian Ristea.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul lunii aprilie 2010, Constantin Ispas, în calitate de șef al DGA Prahova, a pretins și primit de la un denunțător, în perioada aprilie 2010 — februarie 2011, câte 10.000 euro în două tranșe și ajutor financiar pentru o anumită societate comercială deținută de un apropiat al său. Ajutorul financiar a constat într-un împrumut în sumă de 200.000 lei și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, proprietatea denunțătorului, pentru a-i crea posibilitatea societății respective să obțină un credit bancar. În realitate, banii pentru imobil nu a fost achitați.

Aceste avantaje patrimoniale au fost pretinse de Ispas pentru a-l determina pe ofițerul coordonator din cadrul BCCO Ploiești, comisarul șef Mihail Emanuel Saghel, să instrumenteze, într-o anumită direcție, un dosar penal, astfel încât să se creeze o situație favorabilă denunțătorului, cercetat în cauza respectivă.

Procurorii mai susțin că, în perioada anilor 2010-2013, Constantin Ispas i-a determinat pe administratorii a două firme să creeze avantaje materiale altor societăți comerciale (având ca obiect de activitate comercializarea de produse petroliere), primind în schimb, de la reprezentantul acestora din urmă, foloase materiale, constând în 1.500 lei, pentru fiecare dintre cele 39 de tranzacții cu produse petroliere derulate de firmele favorizate, totalizând suma de 58.500 lei; sume de bani cuprinse între 700 — 2.000 lei, pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, în toată perioada menționată; sume de bani sau motorină pentru alimentarea propriului autoturism în cuantum de aproximativ 2.000 lei lunar (începând cu anul 2009 până la sfârșitul anului 2012), furnizarea, în mod repetat, de agregate minerale exploatate în cadrul unei balastiere, echivalentul a 45-50 basculante; transportul unor baloți de lucernă sau grâu din zona Urlați la o fermă pe care o administrează în fapt Ispas Constantin; plata, în vara anului 2011, a cheltuielilor dintr-un concediu făcut împreună cu familia sa pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, sejur în valoare de 2.000 euro.

De asemenea, în perioada 2009 — ianuarie 2015, Constantin Ispas a primit, în mod direct, sume importante de bani de la administratorul unei societăți comerciale, precum și indirect, prin furnizarea unor mărfuri, de către firma acestuia, către societățile administrate de rudele sale. În schimbul acestor avantaje, Constantin Ispas trebuia să asigure protecție instituțională omului de afaceri și familiei acestuia.

În plus, Ispas trebuia să inițieze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliție care au deschis un dosar pentru evaziune fiscală pe numele omului de afaceri. Astfel, în cursul lunilor ianuarie și februarie 2013, Constantin Ispas și Ionuț Adrian Rădulescu, ofițer în cadrul Serviciului Județean Anticorupție Prahova, au recurs la amenințări și au făcut promisiuni pentru a determina mai mulți administratori de societăți comerciale să formuleze denunțuri la adresa ofițerilor de poliție de la SIF Prahova ce au instrumentat dosarul penal respectiv. Denunțurile astfel obținute au dus la constituirea a două cauze penale în cadrul cărora ofițerii din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Prahova au fost delegați să efectueze cercetări.

La data de 18 august 2015, cu ocazia efectuării unor percheziții, procurorii DNA au găsit în imobilele lui Constantin Ispas 13 documente ce conțineau informații secret de stat, înscrisuri de natură a afecta activitatea unor persoane juridice. Acesta le deținea, fără drept, în afara atribuțiilor sale de serviciu. Cu aceeași ocazie, au fost descoperite 29 înscrisuri care conțineau informații secret de stat de natură a afecta activitatea unor persoane juridice, sustrase în mod repetat, în perioada 1 decembrie 2004 — 18 septembrie 2012, în calitate de ofițer de poliție.

DNA mai spune că, în perioada anilor 2014 — 2015, ofițerul de poliție Mihail Emanuel Saghel, lucrând în baza delegărilor de competență dispuse de DIICOT Ploiești, a constrâns un jurnalist, prin amenințare, direct sau prin interpuși, cu constituirea de dosare penale și luarea unor măsuri preventive față de acesta, în scopul de a-l determina pe de o parte să nu mai editeze și să nu mai publice materiale de presă compromițătoare la adresa sa, iar pe de altă parte să compromită un magistrat prin formularea unor denunțuri împotriva acestuia.

În prima jumătate a anului 2011, Mihail Emanuel Saghel a pretins prin intermediul lui Adrian Ristea și ulterior a acceptat un comision de 10% dintr-o sumă de bani pe care un administrator de firmă urma să o recupereze în contextul unui dosar penal. În acest sens, în dosarul respectiv, Mihail Emanuel Saghel a desfășurat acte de urmărire penală cu celeritate astfel încât suma de bani reprezentând prejudiciul în respectiva cauză penală să fie recuperată de omul de afaceri.

Ulterior, după ce dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, Mihail Emanuel Saghel i-a pretins în continuare omului de afaceri comisionul menționat, precum și prelucrarea a 3-4 mc bușteni (operațiune evaluată la suma de 300 — 400 lei) și uscarea unei cantități de 0,5 mc de cherestea, al cărei cost a fost evaluat la 40 — 50 euro/mc, pentru a determina un ofițer de poliție din cadrul IPJ Prahova să soluționeze cu celeritate dosarul respectiv, astfel încât prejudiciul să fie recuperat.

La data de 18 august 2015, procurorii au găsit la domiciliul lui Mihail Emanuel Saghel 17 documente ce conțineau informații secret de stat, înscrisuri de natură a afecta activitatea unor persoane juridice, pe care acesta din urmă le deținea fără drept, în afara atribuțiilor sale de serviciu. Cu aceeași ocazie, au fost descoperite 39 înscrisuri care conțineau informații secret de stat de natură a afecta activitatea unor persoane juridice, sustrase în mod repetat de polițist, în perioada 15 februarie 2005 — 8 septembrie 2010.

În cauză, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile, precum și pe conturile bancare deținute de Mihail Emanuel Saghel și Constantin Ispas.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova.

Citeşte şi Fostul preşedinte al CJ Braşov Aristotel Căncescu, trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu