Fotbal cu infractori. Europol lansează o provocare, echipa celor mai căutaţi fugari

În timp ce echipele naţionale de fotbal ale Franţei şi Croaţiei se pregătesc să se confrunte, duminică, pentru a intra în posesia Cupei mondiale, agenţia europeană de poliţie Europol a înfiinţat o echipă diferită, din care fac parte reprezentanţi ai "ligii" celor mai căutaţi infractori de pe continent

12 iul. 2018, 11:56
Fotbal cu infractori. Europol lansează o provocare, echipa celor mai căutaţi fugari

Organizaţia de poliţie cu sediul la Haga a lansat un joc online în care publicul este invitat să descopere numele celor 25 de membri ai „echipei”, prezentaţi pe o pagină web special creată sub formă de cărţi care trebuie întoarse pentru a afla identitatea „jucătorului”. Între cei 25 se numără şi unul din România.

Fugarii sunt „îmbrăcaţi” pe cărţi cu tricouri albastru cu galben – culorile Europol – inscripţionate cu un cap de lup, sigla reţelei ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams), formată din ofiţeri de poliţie de pe întregul continent însărcinaţi cu găsirea infractorilor care se sustrag justiţiei.

La început, pe cărţi – dispuse pe un fundal verde imitând un teren de fotbal – este vizibilă doar menţiunea „Wanted” şi numele ţării care îl caută pe respectivul „jucător”. Începând de joi dimineaţa la ora 06:00 GMT, autorităţile naţionale de poliţie şi Europol distribuie pe reţelele sociale codurile necesare pentru a întoarce cărţile şi a descoperi chipul şi numele celor căutaţi.

Cel de-al nouălea şi ultimul cod va fi dezvăluit sâmbătă, 14 iulie – zi care precede finala Cupei mondiale, notează AFP.

Primul cod, anunţat deja, #RedCardUROut, a dezvăluit trei criminali căutaţi de Franţa, Cipru şi Finlanda. Al doilea cod este #Awarded:Penalty4Life.

Prezentăm această listă într-un mod ludic, dar scopul este foarte serios: capturarea celor mai căutaţi infractori ai Europei„, a indicat pentru France Presse purtătoarea de cuvânt a Europol Tine Hollevoet.

Cărţile se află la adresa https://eumostwanted.eu/crimeleague.

Nu este prima dată când Europol foloseşte o abordare originală pentru a sensibiliza publicul în problema infractorilor fugari. În preajma Crăciunului a fost lansat un calendar special care a dus la trei arestări, iar alţi trei au putut fi capturaţi vara trecută graţie unor „cărţi poştale”.