Fotografiile nud care au cucerit netul: De ce se dezbracă bicicliştii

Un poriect a cucerit mediul online. Playtech.ro vă oferă detalii chiar de la sursă. 

10 iul. 2015, 17:14
Fotografiile nud care au cucerit netul: De ce se dezbracă bicicliştii

Nu îmi plac bicicletele în mod deosebit. Cel puțin nu cele care se află oriunde altundeva în afara sălii de fitness și pe care trebuie să îmi țin echilibrul și să mă feresc de mașini, spre a nu fi strivită. Totuși, îmi place enorm fotografia, mai ales când e integrată în proiecte ieșite din tipare. Și mai ales când se transformă în fenomen social media, cu potențialul de a genera o schimbare socială. 

E clar că bicicleta, deși este cel mai ecologic mijloc de transport, nu este și cel mai sigur. În România, interesul pentru această alternativă a mașinii a crescut abia în ultimii ani. Mor anual peste 150 de bicicliști în accidente rutiere, ceea ce reprezintă 9% din totalul deceselor de pe șosele.  

Totuși, pentru că nu ar fi prima oară când social media schimbă percepția asupra lucrurilor pentru mase de oameni, un proiect precum Biciclescu nu numai că ar putea crește popularitatea unui mijloc de transport ieftin și eficient, ci ar putea crește siguranța celor care aleg să circule astfel prin conștientizarea existenței în trafic a lor. Toate astea, într-o manieră inedită.

Recent m-am trezit cu un link către un articol de pe Biciclescu. Acesta (NSFW), mai exact. Aș putea spune că a fost dragoste la primul click și nici că am părăsit site-ul până nu am luat la rând fiecare articol în parte. Dacă nu te deranjează nuditatea, îți va plăcea tot ce înseamnă Biciclescu. Nici măcar nu trebuie să îți placă bicicletele, ci mai degrabă poveștile pe care fiecare om le poartă cu sine, într-un bagaj.

Aici, nuditatea nu are nicio tentă de vulgaritate. Am fost curioasă să aflu de ce sunt dezbrăcați și de ce sunt doar bicicliști. Așa că, după ce am citit mai multe, am hotărât să îi cunosc pe oamenii din spatele acestei idei nu tocmai convenționale. Iar asta pentru că, mai presus de fotografie, îmi plac oamenii care fac ca lucrurile să se întâmple.

Ce urmărește Biciclescu

M-a interesat fenomenul social media în care s-a transformat ceva ce eu am perceput drept o formă pașnică de protest împotriva convențiilor și gândirii colective. Așa am ajuns să mă “infiltrez” la o ședință foto și să îi cunosc pe Ariel, care se definește drept “omul cu cuvintele” și pe Radu, “omul cu fotografia”. 

Nu pot spune că am avut parte de un interviu obișnuit, ca la carte, în care reporterul pune o întrebare la care așteaptă un răspuns precis, ci mai degrabă de o discuție liberă, în care oamenii vorbesc pur și simplu despre ceva ce găsesc interesant. Pentru Biciclescu, bicicliștii se dezbracă pentru că vor și pentru că au o cauză în care cred. Vor să înțelegi că sunt oameni și că sunt fragili. După ce a încercat toate modalitățile la îndemâna oricărui cetățean, și anume mers la poliție, primărie și așa mai departe… 

Interviul integral pe playtech.ro