Francezii se tem de cireşele din România. De ce au interzis importurile din ţara noastră

Francezii se tem de cireşele din România. Franţa a decis interzicerea importurilor din nouă ţări din cauza utilizării unui pesticid considerat extrem de periculos. 

07 iul. 2016, 09:30
Francezii se tem de cireşele din România. De ce au interzis importurile din ţara noastră

Restricţiile vizează Austria, Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Croaţia, România, Cehia, Canada, Statele Unite ale Americii şi Turcia. De vină este folosirea în agricultură a insecticidelor şi pesticidelor care conţin substanţa dimetoat, un compus chimic extrem de toxic care are efecte negative asupra mediului înconjurător.

Potrivit site-ului news.agropages.com, Franţa a interzis utilizarea pesticidului, tocmai din cauza efectelor sale nocive. În Elveţia, agricultorii, în mod voluntar, au renunţa la folosirea pesticidelor care conţin dimetoat. Spania şi Italia au interzis şi ele folosirea substanţei pentru combaterea insectelor care atacă culturile agricole. La nivelul Uniunii Europene, substanţa este aprobată pentru utilizare, în sectorul pomicol. Ea este folosită pentru combaterea musculiţei cu aripi pătate, o specie asiatică ce atacă cireşii.

O cincime din consumul de cireşe de pe teritoriul Franţei provine din import iar în acest an, pomicultorii autohtoni au anunţat şi ei o scădere a producţiei din cauza precipitaţiilor abundente. În aceste condiţii, preţul cireşelor va fi în creştere pe teritoriul statului francez.

Dimetoatul este considerat o substanţă extrem de toxică iar aplicarea acesteia se face în condiţii speciale de protecţie. Afectează puternic mediul înconjurător şi se degradează lent. În plus, toxinele se absorb rapid la nivelul pielii.