Francois Hollande, CEL MAI NEPOPULAR PREŞEDINTE al Franţei

Francois Hollande bate recordul de nepopularitate al preşedinţilor francezi în funcţie. În schimb, ministrul său de Interne este tot mai agreat de către francezi.     

RomaniaTV.net
28 oct. 2013, 20:07
Francois Hollande, CEL MAI NEPOPULAR PREŞEDINTE al Franţei

Preşedintele Francois Hollande a devenit cel mai nepopular preşedinte francez în funcţie, acest record negativ istoric al liderului de la Elysee contrastând cu popularitatea în creştere a ministrului său de interne, Manuel Valls, relevă un sondaj publicat luni şi comentat de agenţia Reuters şi de ziarul L’Express.

Potrivit sondajului, Hollande mai este agreat de numai 26% dintre francezi. „Niciodată, în cei 32 de ani de când facem sondaje, un preşedinte nu a scăzut sub 30%”, notează institutul BVA, care a efectuat sondajul, informează Agerpres.

Cota de popularitate a lui Hollande a început să scadă imediat după alegerile prezidenţiale de anul trecut. Declinul a fost accentuat în ultima vreme de nemulţumirile francezilor faţă creşterea taxelor şi a şomajului, dar şi de bâlbâielile pe tema imigraţiei, declaraţiile ferme în această chestiune ale ministrului de interne Manuel Valls transformându-l pe acesta din urmă în cel mai apreciat politician francez la momentul actual, cu o cotă de popularitate de 70%.

Polemica în problema romilor, agravată de cazul tinerei rome kosovare Leonarda, i-a adus lui Valls atât simpatia votanţilor de dreaptă, cât şi a celor de stânga, remarcă L’Express. În plus, 58% dintre cei intervievaţi doresc ca influenţa lui în viaţa politică a Franţei să crească.

Nu doar ministrul Valls se află pe un trend ascendent, ci şi Frontul Naţional condus de Marine Le Pen, cotat cu 28% în preferinţele francezilor, la paritate cu Partidul Socialist al preşedintelui Hollande.

„Deşi pe lista preocupărilor francezilor locul de muncă rămâne prioritatea numărul unu, ei devin tot mai interesaţi de fiscalitate şi de imigraţie„, teme care „o ajută pe preşedinta Frontului Naţional fără ca aceasta să fie nevoită să spună ceva”, astfel explică rezultatele sondajului Gael Sliman, directorul institutului BVA.

Şi primul ministru Jean Marc-Ayrault a ajuns la o cotă de popularitate de numai 25%, dar, spre deosebire de Hollande, el nu bate încă recordul istoric de nepopularitate al unui premier francez, înregistrat de Alain Juppe în anul 1995. Însă 84% dintre cei chestionaţi estimează că politica actualului executiv de la Paris este ineficientă.