Francois Hollande vrea să împiedice ascensiunea populismului în Franţa

Președintele francez Francois Hollande și-a trasat luni o ultimă misiune înainte de sfârșitul mandatului său, în mai, aceea de "a evita ca populismul, naționalismul, extremismul să câștige" în lume și în mod concret în Franța.

27 mart. 2017, 13:35
Francois Hollande vrea să împiedice ascensiunea populismului în Franţa

„Mai am de făcut ca populismul, naționalismul, extremismul să nu câștige, inclusiv în propria mea țară”, a subliniat șeful statului francez în timpul unei conferințe internaționale la Singapore.

„Respingerea (populismului) nu este o misiune doar a președintelui republicii, aceasta este o problemă a cetățenilor, o problemă a celor responsabili care, la un moment sau altul, trebuie să-și ridice vocea”, a adăugat el.

„În ceea ce mă privește, voi continua să vorbesc atât cât va fi necesar și să fac în așa fel încât ceea ce fac în calitate de președinte să poată avea o urmare”, a continuat Hollande fără a face alte precizări, evocând acțiunea sa la adresa Asiei, Africii, Orientul Mijlociu și „desigur” a Europei, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Alegeri Franţa: Fillon îl acuză pe Hollade de complot guvernamental pentru scurgere de informaţii

„În ceea ce privește activitățile private, nu aveam așa ceva înainte, nu am în timpul președinției mele, vă asigur, și nu voi avea nici după”, a dat el asigurări ca răspuns la întrebarea unui patron francez care făcea aluzie la Nicolas Sarkozy, intrat în Consiliul de Administrație al grupului hotelier Accor.

Evocând situația internațională și alegerea omologului său american Donald Trump, Hollande a atenționat din nou împotriva „tentației de autorepliere”, pledând dimpotrivă pentru „multilateralism” și o „mondializare cu reguli”.

Francois Hollande urmează să plece luni seara din Singapore spre Malaezia, înainte de a ajunge miercuri în Indonezia, în cadrul turneului său în Asia de Sud-Est, ultimul înainte de încheierea mandatului său.