Frans Timmermans, în România. Întâlniri la nivel înalt cu Iohannis, Dragnea, Tăriceanu, Kovesi şi Toader

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a venit, joi, în România, unde a avut întâlniri cu preşedintele României, şefii celor două Camere ale Parlamentului, premierul dar şi cu Laura Codruţa Kovesi sau Tudorel Toader.

01 mart. 2018, 05:43
Frans Timmermans, în România. Întâlniri la nivel înalt cu Iohannis, Dragnea, Tăriceanu, Kovesi şi Toader

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, s-a întâlnit, joi, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, precizând, la solicitarea jurnaliştilor că a fost o întâlnire bună.

Dragnea a declarat că şi-a exprimat speranţa că nu vor mai discuta despre lucruri diferite şi adevărul să fie „lăsat în altă parte”.

El a precizat că nu a discutat cu oficialul european despre DNA, dar cei doi au vorbit despre ministrul Justiţiei.

„Am spus că e un om pe care îl apreciez foarte mult, cu o bogată expertiză”, a adăugat Dragnea.

Liviu Dragnea s-a întâlnit la ora 09:00, la Camera Deputaţilor, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, aceştia discutând aproximativ 30 de minute.

La finalul întâlnirii, Liviu Dragnea l-a condus pe Frans Timmernas către biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă a fost o întâlnire bună, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ.

__________

”Pe 1 martie dl. Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale – n.r.) va veni la Parlament. Se va întâlni cu preşedintele Camerei, cu dl. Dragnea, iar după aceea cu membrii Comisiei speciale (comune comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei – n.r.)”, a anunţat secretarul Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor Georgian Pop.

Potrivit paginii de internet a Comisiei Europene, Frans Timmermans va mai avea pe 1 martie, la Bucureşti, întâlniri şi cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Totodată, la ora 14.30 are programată o reuniune cu partenerii din justiţie în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare ( MCV), fără a fi oferite însă detalii.

Într-un interviu pentru Calea Europeană, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că va avea discuţii cu Laura Codruţa Kovesi şi Tudorel Toader, în contextul cererii de revocare a procurorului şef al DNA de către ministrul Justiţiei.

Miercuri, în cadrul unei discuţii la Bruxelles despre relaţiile dintre Polonia şi Uniunea Europeană, Timmermans a precizat că Executivul european nu intenţionează să propună activarea Articolului 7 în cazul României, întrucât dialogul cu Bucureştiul se desfăşoară în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a încurajat autorităţile române să „depăşească ultima parte a maratonului” privind MCV, astfel încât Comisia să pună în aplicare intenţia de a renunţa la rapoartele de monitorizare.

„Asta le voi spune autorităţilor române: dacă faceţi tot ceea ce vă cerem, puteţi scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunţa la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE”, a mai declarat Timmermans.