Franţa a ratificat Tratatul Consiliului Europei referitor la combaterea teroriştilor străini

Franța a ratificat joi tratatul Consiliului Europei menit să sancționeze 'combatanții teroriști străini', document adoptat în octombrie 2015 și intrat în vigoare oficial pe 1 iulie 2017, transmite France Presse.

10 aug. 2017, 12:05
Franţa a ratificat Tratatul Consiliului Europei referitor la combaterea teroriştilor străini

Textul este un protocol adițional la Convenția pentru prevenirea terorismului a Consiliului Europei, care adaugă la lista actuală a infracțiunilor un anumit număr de acte, printre care ‘participarea intenționată la un grup terorist, primirea de antrenamente pentru terorism, deplasarea în străinătate în scop terorist sau finanțarea și organizarea acestor călătorii’.

Parisul este cea de-a opta capitală europeană ce ratifică acest tratat, pentru a cărui intrare în vigoare a fost nevoie de ratificarea de către cel puțin șase țări. Până joi documentul fusese ratificat de către Albania, Bosnia, Danemarca, Italia, Letonia, Monaco și Republica Moldova, potrivit Agerpres.

Citeşte şi De ce se tem cel mai mult tinerii din România? Terorismul ne sperie mai mult decât corupţia sau sărăcia

Consiliul Europei le-a cerut să ratifice tratatul ‘cât mai rapid posibil’ guvernelor celorlalte 39 de țări membre ale organizației care încă nu au făcut acest lucru.

”Pentru prima dată în dreptul internațional, avem un instrument care pedepsește penal primele pregătiri pentru acte de terorism”, declara în octombrie 2015 secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.