CM 2018. Franţa este campioană mondială. „Cocoşii” au câştigat din nou titlul suprem, după 20 de ani

CM 2018. Franţa a învins Croaţia cu 4-2 în finala de la Moscova a Campionatului Mondial de Fotbal 2018. A fost un meci epic, cu câte trei goluri în fiecare repriză.

15 iul. 2018, 13:25

CM 2018. Franţa-Croaţia s-a dovedit a fi o finală atipică nu doar prin prima numelor reprezentativelor care s-au întţlnit în lupta pentru trofeu de pe Lujniki, dar şi prin însăşi desfăşurarea partidei. În meciul de duminică s-a consemnat primul autogol din istoria finalelor Cupei Mondiale, am avut parte de primul penalty decis de arbitrajul video, iar Mbappe a devenit cel mai tânăr marcator din finalele de Cupă Mondială ale ultimilor 60 de ani. Pele şi Mbappe sunt sigurii adolescenţi care au reuşit să marcheze într-o finală.

Franţa este campioană mondială la capătul unui meci epic, iar Didier Deschamps, cel care în 1998 era căpitanul campionilor mondiali, câştigă acum trofeul suprem şi în calitate de selecţioner.

Cele mai importante faze ale meciului:

Min. 81 Ultima schimbare la francezi, Olivier Giroud îi lasă locul lui Nabil Fekir. Giroud a reuşit contraperformanţa de a nu trage nici măcar un şut pe poartă la acest Mondial.

Min. 78 Ocazie Croaţia, şutul lui Rakitic trece puţin pe lângă poarta lui Lloris, care era mascat şi a văzut târziu balonul.

Min. 73 A doua schimbare la francezi, a ieşit Blaise Matuidi, a intrat în locul său Tolisso.

Min. 72 Mbappe este cel mai tânăr marcator într-o finală de Campionat Mondial, după Pele, în 1958.

Min. 68 GOOOL Croaţia! Lloris face o greşeală incredibilă, la o pasă înapoi trimisă de Umtiti. Portarul Franţei pierde mingea în faţa lui Mandzukic, care înscie şi redă speranţele Croaţiei! Franţa-Croaţia 4-2!

Min. 65 GOOOL Franţa! Scorul în finală ia proporţii. Mbappe îl păcăleşte nepermis de uşor pe Vida şi îşi face un culoar de şut favorabil, învingându-l pe Subasic. Franţa-Croaţia 4-1!

Min. 63 Graţie golului înscris acum cinci minute, Paul Pogba devine primul jucător din istoria lui Manchester United care marchează într-o finală de Campionat Mondial.

Min 58 GOOOL Franţa. Paul Pogba, marchează din a doua încercare! Griezmann întoarce balonul din centrul careului către linia de 16 metri, de unde Pogba trage prima oară în blocaj, iar a doua oară şutul său îşi găseşte ţinta şi intră în poartă! Franţa-Croaţia 3-1!

Min. 55 Prima schimbare de jucător în această finală. Ngolo Kante este înlocuit cu Nzonzi, de la FC Sevilla.

Min. 52 Cursă ultra-rapidă a lui Mbappe pe dreapta, francezul se descotoroseşte cu uşurinţă de adversari, îl îndepărtează pe Vida din raza sa de acţiune şi trage din unghi, dar direct în poratrul Subasic.

Min. 48 Mare ocazie Croaţia! Rakitic îi trimite lui Rebic, care trage puternic, dar Lloris scoate de sub bară cu un reflex de excepţie!

Min. 46 A început repriza secundă, de la scorul de 2-1 pentru Franţa. Din 1974 n-am mai avut o finală de Campionat Mondial cu trei goluri în prima repriză. Germania conducea arunci Olanda cu 2-1, scor care avea să fie şi cel final. Totodată, este prima finală cu trei goluri după 1998, când Franţa lui Zidane a învins Brazilia lui Ronaldo cu 3-0.

Min. 45 Pauză la Moscova, 2-1 pentru Franţa, după o primă repriză interesantă, cu multe ocazii.

Min. 38 GOOOL Franţa. Antoine Griezmann a transformat lovitura de la 11 metri! Franţa-Croaţia 2-1!


Min. 34 Se cere arbitraj video la o fază în careul croat, iar Nestor Pitana acoordă penalty pentru Franţa, la un henţ comis de Perisic.

Min. 28 GOOOL Croaţia! Perisic egalează cu o execuţie spectaculoasă, din marginea careului de 16 metri. Modric a executat o lovitură liberă în partea dreaptă, Mandzukic a reluat cu capul în centrul careului, de unde Vida a întors către Perisic, care l-a executat pe Lloris cu un şut din 16 metri, bine plasat lângă bară. Franţa-Croaţia 1-1.

Min. 25 Golul lui Mario Mandzukic, din minutul 18, este primul autogol marcat în istoria finalelor de Campionat Mondial.

Min. 21 Jocul se mută la poarta Franţei! Centare în careu, Vida reia cu capul peste poartă.

Min. 18 GOOOL Franţa! Mario Mandzukic a înscris în propria poartă! Centrarea lui Griezmann, din lovitură liberă, a fost relaută în plasă de atacantul croat, care a sărit mai sus decât adversarii care îl încadrau, Lucas Hernandez şi Pogba. A fost o lovitură imparabilă pentru Subasici, coechipierul său. Franţa-Croaţia 1-0!

Min. 11 Croaţia este mai activă în acest start de meci. Perisic este lansat în adâncime, acesta prinde mingea la şapte metri de poartă, dar ratează preluarea, iar balonul se duce în aut de poartă.

Min. 7 Strinic încearcă o pătrundere pe stânga, apoi un şut, dar este blocat şi Croaţia are corner.

ora 18.00 Nestor Pitana a fluierat startul finalei CM 2018

ora 17.50 Philipp Lahm, căpitanul campioanei mondiale din 2014, Germania, prezintă trofeul Cupei Mondiale publicului de pe Lujniki şi miliardelor de telespectatori.

ora 17.45 Ceremonia s-a încheiat, într-un sfert de oră va începe marea finală Franţa-Croaţia.

ora 17.40 Soprana Aida Garifulina, care a cântat şi la Ceremonia de Deschidere interpretează, acompaniată de un cor de copii, celebrul cântec rusesc Kalinka.

ora 17.30 A început Ceremonia de Închidere a Campionatului Mondial de Fotbal 2018.

Componenţa formaţiilor:

FRANŢA: Lloris (căpitan) – Pavard, Raphael Varane, Umtiti, Lucas Hernandez – Pogba, Ngolo Kante – Mbappe, Griezmann, Blaise Matuidi – Giroud. Selecţioner: Didier Deschamps.

CROAŢIA: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Domagoj Vida, Strinic – Rakitic, Brozovic – Ante Rebic, Luka Modric (căpitan), Perisic – Mandzukic. Selecţioner: Zlatko Dalic.

Franţa joacă a treia sa finală de Campionat Mondial, după cea câştigată în 1998 şi cea pierdută în 2006, în timp ce Croaţia a atins punctul culminat în urmă cu 20 de ani, când a atins semifinalele. Meciul a născut pasiuni planetare, iar dacă Franţa este favorita pariorilor, la nivelul simpatiilor conduce detaşat. Statul Major al Armatei Franceze le-a trimis favoriţilor un mesaj video şi pronostichează o victorie lejeră a Franţei, cu 3-0.

Finala adună în tribunele stadionului Lujniki o mulţime de personalităţi din toate sferele, de la actorul american Will Smith, care va cânta la ceremonia de închidere, până la fostul preşedinte al Franţei, Niclaes Sarkozy. De asemenea, sprinterul jamaican Usain Bolt va fi prezent în tribune.

Finala de la ora 18.00 va fi precedată, cu o oră înainte, de ceremonia de închidere a CM 2018.