Franţa dă semne că s-a săturat de extremism: Alegerea unui primar de extrema-dreaptă a fost ANULATĂ

Justiţia franceză a anulat joi alegerea primarului Frontului Naţional (FN, extrema-dreaptă) din Le Pontet (sud), unul din cele 11 oraşe din ţară câştigate la scrutinul din martie de FN, a declarat pentru AFP opozantul său, Claude Toutain, care a făcut recurs în aprilie, potrivit Agerpres.

16 oct. 2014, 14:48
Franţa dă semne că s-a săturat de extremism: Alegerea unui primar de extrema-dreaptă a fost ANULATĂ

”Alegerile municipale şi comunale au fost anulate” în Le Pontet, a declarat Toutain, candidatul Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP, de dreapta) învins la municipale de Joris Hébrard care denunţase ”neregulile în procedura electorală”. Le Pontet (17.000 de locuitori) figurează printre cele 11 oraşe câştigate de FN la alegerile municipale din 30 martie.

Lista cu candidatul FN s-a clasat pe primul loc cu un avans de numai şapte voturi la cel de-al doilea tur de scrutin, obţinând 3.141 de sufragii, faţă de 3.134 pentru Claude Toutain, de la UMP.

Toutain şi-a exprimat dorinţa privind constituirea, la viitoarele alegeri, a unei singure liste împotriva FN pentru ca Le Pontet ”să se debaraseze de o clică total incompetentă”.

Primele şase luni ale mandatului primarului FN au fost presărate cu polemici în Le Pontet. A doua zi după alegerea sa, Joris Hébrard a impus votarea de către majoritatea sa a unei creşteri cu 44 % a indemnizaţiilor sale, care a fost în cele din urmă anulată de prefectură, deoarece contravenea codului colectivităţilor teritoriale.

Alegerea în martie a 11 primari de extrema-dreaptă în Franţa a provocat o puternică emoţie în Franţa, confirmând avansul partidului Marinei Le Pen, partid care a reuşit, de asemenea, în septembrie să intre în Senat, pentru prima dată în istoria sa, cu doi reprezentanţi.