Franţa: Ministrul economiei, Emmanuel Macron, a demisionat „pentru a se consacra mişcării sale politice”

Președinția franceză a oficializat marți demisia ministrului economiei, Emmanuel Macron, a cărui ieșire din guvern cu opt luni înainte de alegerile prezidențiale din 2017 alimentează speculațiile privind eventuala sa candidatură la funcția de șef al statului, relatează AFP.

30 aug. 2016, 16:50
Franţa: Ministrul economiei, Emmanuel Macron, a demisionat „pentru a se consacra mişcării sale politice”

Emmanuel Macron a demisionat „pentru a se consacra pe deplin mișcării sale politice”, indică un comunicat al președinției.

În locul lui Macron a fost numit actualul ministru de finanțe, Michel Sapin, un colaborator fidel al șefului statului, căruia i-a fost extins portofoliul.

Emmanuel Macron „își va recăpăta libertatea pentru a continua să construiască o nouă ofertă politică”, a declarat o purtătoare de cuvânt a „En Marche!”, mișcarea pe care a creat-o în aprilie.

Tânărul ministru în vârstă de 38 de ani și-a anunțat marți dimineață colaboratorii că se pregătește să demisioneze, potrivit mai multor surse din anturajul său.

Plecarea sa din guvern constituie o lovitură dură pentru Francois Hollande și întărește incertitudinea pe stânga eșichierului politic în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2017, comentează AFP.

În contextul în care se confruntă cu o lipsă record de popularitate, președintele francez la final de mandat trebuie să anunțe la sfârșitul anului dacă va candida sau nu pentru un nou mandat.

Francois Hollande i-a acordat lui Macron portofoliul economiei în 2014, dar ideile sale economice liberale i-au deranjat pe mulți membri ai Partidului socialist, notează DPA.

Surse din cercul apropiaților lui Macron au declarat pentru Reuters că situația politică ce evoluează rapid — în care fostul președinte Nicolas Sarkozy și doi foști miniștri socialiști și-au anunțat intenția de a candida la președinție — i-a forțat mâna ministrului să ia decizia de a demisiona mai devreme, și nu la jumătatea lunii septembrie, cum intenționa inițial.

Șeful statului i-a mulțumit lui Emmanuel Macron pentru activitatea sa în guvern pe pagina de Twitter a Palatului Elysee, scrie Agerpres.