Franţa: Prima dezbatere televizată privind alegerile prezidenţiale

Principalii candidați la președinția Franței s-au confruntat luni în prima dezbatere televizată, un eveniment de un tip nou la Paris. Potrivit agenției, maratonul TV de trei ore și jumătate a fost adevăratul început al campaniei electorale pentru alegerile din 23 aprilie - până acum, s-a vorbit mai mult despre inculparea candidatului conservator Francois Fillon în scandalul locurilor de muncă fictive.

21 mart. 2017, 07:39
Franţa: Prima dezbatere televizată privind alegerile prezidenţiale

Un sondaj de opinie realizat de Elabe și dat publicității la câteva minute după încheierea dezbaterii arăta că Emmanuel Macron, candidatul de centru, a fost considerat cel mai credibil de 29% din telespectatori. Reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a fost cel mai apreciat de 20% dintre cei care au urmărit emisiunea. Fillon și Marine Le Pen, candidata Frontului Național (FN, de extremă dreaptă) au întrunit câte 19% din preferințe, iar socialistul Benoit Hamon 11%.

Creditată de sondaje cu prima șansă în turul întâi, Marine Le Pen a fost principala țintă a atacurilor din partea celorlalți patru participanți la dezbatere.

Plasat al doilea în intențiile de vot la primul tur de scrutin, Macron a acuzat-o pe Le Pen că încearcă să divizeze societatea. Subiectul era legat de așa-numitul burkini, costumul de baie islamic, controversat în Franța vara trecută, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Alegeri în Franţa: Macron o devansează pentru prima oară în intenţiile de vot pe Le Pen

La capitolul de securitate, șefa FN a promis că va construi 40.000 de locuri noi în închisori, iar Fillon a replicat că ar fi doar promisiuni care nu vor fi niciodate puse în practică și a propus doar 16.000 de locuri.

Hamon a afirmat că Le Pen este „drogată cu paginile de fapt divers”, iar propunerile ei privind învățământul sunt „grețoase”.

Melenchon a vorbit despre „fantasmele” candidatei de la polul opus legate de migrație.

Fillon a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru politicile sale privind refugiații, care au creat probleme uriașe Europei. El a reamintit că Macron a lăudat-o pe șefa guvernului de la Berlin, căreia i-a fost oaspete săptămâna trecută, notează DPA, citată de Agerpres.

Macron și Le Pen sunt în prezent cotați cel mai bine pentru calificarea în turul al doilea al alegerilor, care va avea loc pe 7 mai. Reuters observă că schimburile de replici între ei, pe tema burkini, au avut un ton dintre cele mai ridicate din întreaga dezbatere. Macron i-a spus direct adversarei: „Mințiți prin deformarea adevărului”; aceasta a reluat una din temele ei favorite, reafirmând: „Vreau să pun capăt imigrației, e clar”.

Citeşte şi Alegeri în Franţa. Marine Le Pen primeşte o lovitură dură: Francezii nu renunţă la euro

Reuters adaugă că, tot după sondaje, în turul al doilea Macron ar urma să câștige detașat, dar nivelul de nesiguranță este ridicat din cauza numărului mare de alegători nehotărâți și a absenteismului, care ar putea atinge un nivel record pentru Franța. Intrat în cursă fără o rezervă financiară, el a fost criticat de Hamon pentru donațiile private primite, care l-ar putea expune influenței lobby-ului industriilor farmaceutice, bancare și petroliere. „Promit că nu voi fi controlat de nimeni”, a replicat fostul bancher.

Le Pen a insistat asupra opoziției sale față de Uniunea Europeană, afirmând că nu dorește să fie „vicecancelarul Angelei Merkel”. Ea a prezentat și un grafic care arăta cu cât s-a distanțat Germania de Franța pe plan economic după adoptarea euro.