Fregata „Regele Ferdinand” participă la o acţiune în Golful Aden

Fregata "Regele Ferdinand" a părăsit, miercuri, Portul Constanţa pentru a participa, timp de aproximativ trei luni, la o acţiune de luptă împotriva pirateriei navale în Golful Aden, intitulată "Atalanta".

RomaniaTV.net
12 sept. 2012, 08:31
Fregata „Regele Ferdinand” participă la o acţiune în Golful Aden

Potrivit reprezentanţilor Statului Major al Forţelor Navale, aceasta este prima participare a unei nave româneşti la o misiune desfăşurată la peste 3.000 de mile marine faţă de ţară şi, totodată, prima participare la o operaţie antipiraterie. Tot în premieră, o fregată va participa la o misiune internaţională având la bord un elicopter Puma Naval.

Nava este comandată de comandorul Mihai Panait şi va avea la bord pentru această misiune un echipaj format din 236 de marinari.

În anii anteriori, fregata „Regele Ferdinand” a mai participat, sub comandă NATO, în Marea Mediterană, la Operaţiunea „Active Endeavour”, pentru monitorizarea traficului naval şi aerian în scopul combaterii traficului ilegal şi la Operaţiunea „Unified Protector” de impunere a embargoului împotriva Libiei.

Ceremonialul organizat la plecarea navei în misiune a avut loc, miercuri dimineaţă, în dana Portului Militar Constanţa, fiind prezente importante oficialităţi militare, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, veterani, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi membri ai familiilor echipajului.

Fregata va reveni în portul Constanţa în 14 decembrie.

Fregata „Regele Ferdinand” are un deplasament de 4.900 de tone, o lungime de 148,2 metri, lăţimea de 14,75 metri şi un pescaj maxim de 6,4 metri. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri şi dispune de o autonomie de 4.500 de mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW.