FSLI: Salariile profesorilor, la fel ca ale muncitorilor necalificaţi dacă nu vor fi majorate în ianuarie

FSLI avertizeaza ca profesorii vor fi platiti la acelasi nivel cu muncitorii necalificati, anul viitor, daca salariile lor nu sunt majorate cu cel putin 15% pana atunci.

21 aug. 2015, 12:34
FSLI: Salariile profesorilor, la fel ca ale muncitorilor necalificaţi dacă nu vor fi majorate în ianuarie

„Conform deciziei Guvernului Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei”, aminteste Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Spre comparatie, salariul unui profesor debutant va fi la finalul anului 1.189 de lei brut.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) explica, intr-un comunicat de presa, „de ce trebuie marite suplimentar salariile si in educatie inainte de data de data de 1 ianuarie 2016”.

„In acest moment, salariul minim brut pe tara este de 1.050 lei, in timp ce salariul unui invatator debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) si al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net)”, afirma reprezentantii federatiei sindicale.

Citeşte şi SALARIILE angajaţilor Primăriei sectorului 1 şi din instituţiile subordonate, MAJORATE cu 12%

Dupa majorarea cu 5% a salariilor din invatamant, care se va aplica de la data de 1 septembrie 2015 – marire prevazuta in O.U.G. Nr.83/2014 – salariul unui invatator debutant va ajunge la 1.170 de lei brut si salariul unui profesor debutant va ajunge la 1.189 de lei brut, continua FSLI.

„Conform deciziei Guvernului Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei. In aceste conditii, este imperios necesar ca Executivul sa gaseasca solutii de majorare suplimentara, fata de cea prevazuta de lege, a salariilor in invatamant cu cel putin 15%, inainte de aceasta data, astfel incat un cadru didactic sa nu aiba aceeasi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un invatator debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu putin peste salariul minim brut pe economie”, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant sustine ca are 176.000 de membri, ca „apara drepturile si interesele a 62% din salariatii sistemului de invatamant preuniversitar” si ca „apelul catre guvernanti de a se gasi o solutie pentru majorarea suplimentara a salariilor din invatamant, inainte de data de 1 ianuarie 2016, este un gest firesc, avand in vedere ceea ce se intampla in acest moment in domeniul salarizarii din sectorul bugetar si nu numai”.

Citeşte şi Profesorii susţin că în lipsa unor majorări salariale vor intra cadre didactice slab pregătite