Fukushima: Radiaţiile de la un rezervor de apă contaminată pot omorî o persoană în patru ore

Nivelul de radiaţie din apropierea unui rezervor cu apă contaminată la centrala nucleară de la Fukushima, în Japonia, a crescut de 18 ori, a anunţat duminică operatorul unităţii, evidenţiind eforturile de a pune capăt crizei, după mai mult de doi ani de la catastrofă.

01 sept. 2013, 10:15
Fukushima: Radiaţiile de la un rezervor de apă contaminată pot omorî o persoană în patru ore

Un nivel al radiaţiei de 1.800 de miliserveţi pe oră – suficient pentru a ucide o persoană expusă în patru ore – a fost detectat sâmbătă în apropiere de baza unui rezervor de depozitare, a precizat compania Tokyo Electric Power (TEPCO), scrie Agerpres.

Măsurătorile de la 22 august înregistraseră un nivel al radiaţiei de 100 de miliserveţi pe oră la acelaşi rezervor. Legislaţia japoneză a stabilit că pragul maxim de expunere la radiaţii trebuie să fie anual de 50 miliserveţi pentru angajaţii de la centrale nucleare în timpul orelor normale de lucru.

Luna trecută, TEPCO a dezvăluit că există scurgeri de apă de la acest rezervor. Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a ridicat ulterior gravitatea scurgerii de la nivelul 1 (‘anomalie’) la nivelul 3 (‘incident grav’), conform sistemului internaţional privind radiaţiile.

Centrala nucleară Fukushima Daiichi de la nord de Tokyo a fost devastată de un tsunami la 11 martie 2011, ceea ce a dus la topirea barelor de combustibil nuclear la trei reactoare, contaminarea radioactivă a aerului, apei şi alimentelor şi evacuarea a 160.000 de persoane.

Tragedia de la Fukushima a fost cea mai mare criză nucleară de la accidentul de la Cernobîl din urmă cu un sfert de secol.

Deşi nu au fost descoperite noi scurgeri la rezervor, un purtător de cuvânt al TEPCO a declarat că a fost identificată o altă scurgere dintr-o conductă care leagă alte două rezervoare din apropiere.

TEPCO a precizat că radiaţia măsurată este o radiaţie beta, de care ar fi mai uşor de protejat decât în cazul celei cu raze gama.

Purtătorul de cuvânt al companiei a mai spus că nivelul mai ridicat al radiaţiei comparativ cu ultima măsurătoare se datorează parţial faptului că investigatorii au folosit un instrument de măsurare capabil să înregistreze niveluri mai mari de radiaţie.

Instrumentele folosite anterior nu erau capabile să măsoare radiaţii decât până la 100 de miliserveţi, în timp ce noile instrumente pot măsura până la 10.000 de miliserveţi.

Un nivel al radiaţiei de 220 de miliserveţi a fost de asemenea înregistrat la un rezervor de depozitare adiacent, comparativ cu nivelul de 70 de miliserveţi măsurat luna trecută.

Un nivel al radiaţiei de 230 de miliserveţi a fost detectat de asemenea la noua scurgere din conducta care leagă două rezervoare din apropiere, un nou nivel 70 de miliserveţi fiind înregistrat de asemenea la un alt rezervor de depozitare.

În contextul în care nimeni nu pare a şti cum să pună capăt crizei, TEPCO a precizat săptămâna trecută că va invita experţi din străinătate pentru a-i oferi consiliere despre cum să se ocupe de apa puternic radioactivă care se scurge de la centrală.