Fundaţia Konrad Adenauer, de 15 ani în România. Numeroase personalităţi participă la aniversare

Fundaţia Konrad Adenauer împlineşte 15 ani de activitate, iar organizaţa creştin-democrată va fi aniversată printr-o serie de evenimente programate pentru marţi, 8 iulie. La aceste evenimente aniversare vor fi prezente numeroase personalităţi ale scenei publice din România, între care şi premierul Victor Ponta.

07 iul. 2014, 15:23
Fundaţia Konrad Adenauer, de 15 ani în România. Numeroase personalităţi participă la aniversare

Aniversarea va fi onorată de prezenţa preşedintelui Fundaţiei KAS, dr. Hans-Gert Pottering, reputat om politic al Germaniei şi fost şef al Parlamentului European.

Fundaţia Kondrad Adenauer este recunoscută în mediul politic şi în societatea civilă din România drept una dintre cele mai performante şi credibile platforme de promovare a principiilor şi valorilor democraţiei moderne. „În cele peste 400 de activităţi organizate de la aderarea României la Uniunea Europeană ne-am bucurat de aproximativ 20.000 de participanţi proveniţi din politică, societatea civilă, administraţie, mediul academic, mass-media etc. Promovăm competenţele şi valorile fundamentale în politică şi societate, reconcilierea cu trecutul comunist, integrarea europeană a României şi dialogul dintre Stat şi Biserică. Pe aceşti piloni vrem să construim programele noastre şi în viitor”, precizează Sven-Joachim Irmer, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer pentru România şi Republica Moldova.

Ceasul Rolex care i-a aparţinut lui Konrad Adenauer a fost vândut cu 142.000 euro FOTO

Fundaţia Konrad Adenauer organizează, pe data de 8 iulie, o conferinţă publică cu tema „Europa şi provocările ei. Împreună pentru pace, libertate şi prosperitate”, începând cu ora 10.30 în Aula Mare a Academiei de Studii Economice.

Ziua se va încheia cu un eveniment festiv la care vor lua parte numeroase nume ale scenei politice din România, dar şi oameni de afaceri şi activişti care au contribuit de-a lungul timpului la consolidarea relaţiei româno-germane.

Manifestarea publică, „15 ani de activitate a Fundaţiei Konrad Adenauer în România / Europa în schimbare – ce urmează acum”, va debuta la ora 18.30 la Hotel Intercontinental Bucureşti, în prezenţa premierului român, Victor Ponta şi a preşedintelui Fundaţiei Konrad Adenauer, dr. Hans- Gert Pöttering.

Cu o tradiţie de aproape şase decenii în domeniul consultanţei politice, fundaţia Konrad Adenauer este una dintre cele mai longevive organizaţii educaţie politică din România post-comunistă. Biroul permanent din Bucureşti a fost înfiinţat în 1999 şi este condus în prezent de Sven-Joachim Irmer, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer pentru România şi Republica Moldova.

Încă de la debutul activităţii sale în România, fundaţia germană s-a concentrat pe consolidarea sistemului politic pluripartid, asumarea valorilor în viaţa politică, reconcilierea cu trecutul comunist, promovând constant integrarea europeană a ţării.

În România, KAS a colaborat de-a lungul timpului cu o serie de partide care împărtăţesc valorile creştin-democrate europene, derulând diverse programe, workshop-uri şi evenimente. Mai mult, Fundaţia Konrad Adenauer a finanţat editarea de lucrări de specialitate şi filme documentare, cu ajutorul resurselor provenind din fonduri publice germane.

Fundaţia KAS, moştenirea cancelarului german Konrad Adenauer

Fundaţia Konrad Adenauer este fundaţia politică a creştin-democraţiei germane. Înfiinţată în anul 1955 sub numele de „Societatea pentru educaţie creştin-democrată”, poartă din anul 1964 numele şi moştenirea primului cancelar federal german. Principiile după care se orientează activitatea Fundaţiei Konrad Adenauer sunt: libertatea, dreptatea şi solidaritatea. Cancelarul Adenauer (1876 -1967) a îmbinat în politica sa tradiţiile creştin-sociale, conservatoare şi liberale. Numele său este sinonim cu reconstrucţia democratică a Germaniei postbelice, cu ancorarea politicii externe germane în comunitatea de valori transatlantice, cu o viziune asupra unificării europene şi cu orientarea spre economia socială de piaţă. Moştenirea spirituală a lui Konrad Adenauer este pentru Fundaţia care îi poartă numele o misiune şi, în acelaşi timp, o îndatorire.