FURTUNA Erika, care a provocat 20 de morţi în Dominica, a ajuns în Haiti

Furtuna tropicală Erika, cu violente rafale de vânt și ploi torențiale, a ajuns în Haiti în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, urmând să slăbească după ce a lovit dur mica insulă Dominica, unde a făcut 20 de morți.

29 aug. 2015, 08:23
FURTUNA Erika, care a provocat 20 de morţi în Dominica, a ajuns în Haiti

Un prim bilanț furnizat de guvernul haitian menționează trei persoane rănite ca urmare a prăbușirii unei case în zona metropolitană Port-au-Prince. Au fost înregistrate inundații în cel puțin două comune, dar fără pagube majore. Autoritățile au restrâns deplasările și au anunțat amenajarea de adăposturi de urgență în țară, care pot primi 47.000 de persoane, notează Agerpres.

În ultimul buletin al Centrului american de supraveghere a uraganelor (NHC), cu sediul la Miami, Erika avansa cu 33 de kilometri pe oră. După ce va trece de insula Hispaniola, pe care o împart Haiti și Republica Dominicană, furtuna se va îndrepta spre Cuba, care a lansat avertizări pentru unele regiuni din sud-est. Meteorologii prevăd că Erika va slăbi sâmbătă. Însă, dacă persistă, furtuna ar putea ajunge luni pe coasta vestică a Floridei ca furtună tropicală de mică intensitate.

Ploile au provocat inundații și torenți de noroi în Dominica, unde cel puțin 20 de persoane au murit și altele sunt date dispărute, a anunțat vineri seară premierul Roosevelt Skerrit. „Pagubele pe care le-am văzut astăzi s-ar putea să arunce procesul nostru de dezvoltare cu 20 de ani în urmă„, a spus Skerrit, adăugând că „cel mai îngrijorător lucru rămâne pierderea de vieți omenești”.

Și ministrul Lucrărilor Publice, Ian Pinard, a anunțat pagube importante în infrastructură, inclusiv la principalul aeroport. Ținând seama de pagube, Organizația Statelor Americane a propus un sprijin pentru fosta colonie britanică.

Erika s-a abătut vineri după-amiază asupra Republicii Dominicane, unde școlile au fost închise și vapoarele au rămas la chei.