Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, reacţie dură la Formularul 600: „Cooperativa muncii în zadar”

Agitație mare cu declarația D600, ce trebuie depusă de toți contribuabilii care obțin venituri din activități independente (pentru CAS) sau din activități independente, asocieri, chirii, venituri din investiții, alte venituri (pentru CASS) de cel puțin 12 salarii minime pe an până nu mai târziu 31 ianuarie, scrie pe contrul său de Facebook Gabriel Biriș, fost secretat de stat în Ministrul de Finanțe.

RomaniaTV.net
12 ian. 2018, 12:43
Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, reacţie dură la Formularul 600: „Cooperativa muncii în zadar”

Declarația 600 este subiectul fierbinte al lunii ianuarie, după ce ”revoluția fiscală” a Guvernului Tudose împinge la ghișee toți avocații, notarii, contabilii, ziariștii, scriitorii și toate persoanele fizice autorizate. Aceștia, dar și cei care au venituri din chirii, dobânzi sau investiții, trebuie să completeze declarația 600 și să o depună la Fisc până la 31 ianuarie.

”Agitație mare cu declarația D600, ce trebuie depusă de toți contribuabilii care obțîn venituri din activități independente (pentru CAS) sau din activități independente, asocieri, chirii, venituri din investiții, alte venituri (pentru CASS) de cel puțin 12 salarii minime pe an până nu mai târziu 31 ianuarie.

ANAF, anunţ oficial despre FORMULARUL 600: 210.000 români riscă amenzi dacă nu depun declaraţia la FISC până la finalul lunii

Hai să vedem ce mai e și cu asta. O prima observație: D 600 există de ceva ani, dar se depunea doar pentru CAS, nu și pentru CASS.

Ceea ce înseamnă că anul acesta va fi depusă de muuult mai mulți oameni. Persoanele care obțîn venituri din activități independent, dar au case proprii de pensii (avocați, de ex) cei care obțin venituri din chirii, dobânzi, dividende, alte venituri vor trebui să o depună (pentru CASS, chiar dacă nu datorează CAS).

La ce folosește D600? În baza acestei declarații, ANAF va emite o decizie pentru plățile datorate de contribuabil în timpul anului la CAS și CASS, și anume: 
– 25% din venitul ales (în 1900 lei/lună, maxim oricât) la CAS;
– 10% din salariul minim (1900 lei/lună) la CASS.

Plățile se fac trimestrial. Tot până pe 31 ianuarie trebuie depusă însă și D220 privind venitul estimat din activități independente pentru anul 2018. Ca urmare, ANAF emite o (altă) decizie pentru plăti anticipate la impozitul pe venit… Stau și mă întreb: de ce dracu nu putem depune una singură? De ce trebuie depuse de contribuabil sute de mii de hărtii degeaba?

De ce trebuie emise alte sute de mii de hărții de ANAF degeaba? Ufff!!!

PS: Funcționarii de la ANAF nu știu dacă avocații trebuie să depună D600 (noi avem casă de pensii separată). Până acum decizia emisă în baza D220 (venitul estimat e baza și pentru CASS) includea atât plățile anticipate pentru impozit cât și pentru CASS. Ne zic să așteptăm să se clarifice ei…

Părerea mea e că trebuie depusă (deși absolut degeaba!), D600 incluzând acum la III.1 „Date privind încadrarea veniturilor din activități independente…”.

PS 2: Eu tot nu înțeleg Cooperativa asta a muncii în zadar… De ce naiba nu transformă declarațiile astea de venit în declarații de impunere, să includă în formular și impozitele/contribuțiile + termene de plată. Chiar așa greu o fi să facă un XML și să nu mai emită degeaba 2 milioane de hărții pe an??”

FORMULARUL 600: Sute de mii de români trebuie să meargă la Fisc până pe 31 ianuarie. „Cadoul otrăvit”, aprobat în ultima zi din 2018