Gabriel Liiceanu, în Parlamentul European: Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa Justiţiei

Filosoful Gabriel Liiceanu a declarat, miercuri, în cadrul dezbaterii din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European că guvernarea actuală a început cu un ”atac penal” la adresa Justiţiei din România şi a spus că "ţinta numărul unu" sunt Parchetul General şi DNA.

22 mart. 2017, 13:20
Gabriel Liiceanu, în Parlamentul European: Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa Justiţiei

”Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa Justiţiei. OUG 13 urma să îi scoată de sub rigorile legii în primul rând pe cei doi şefi de partide din coaliţia de guvernare (…) Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat penal şi cu dosar penal, şi-a asumat conducerea Camerei Deputaţilor. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi el cu dosar penal, a rămas preşedintele Senatului. România are în fruntea celor două camere ale Parlamentului condamnaţi penal sau cu dosar penal”, a declarat Gabriel Liiceanu în cadrul dezbaterilor pe tema democraţiei şi justiţiei din România din comisia LIBE a Parlamentului European, potrivit News.ro.

Liiceanu le-a mai spus europarlamentarilor prezenţi la dezbatere că România „a fost jefuită fără scrupule” în ultimii 27 de ani.

”De la preşedintele Iliescu, arhitectul mineriadelor, şi până la actualul şef al PSD, trecând prin Guvernul Năstase şi Ponta, ex-premierul autor al unei lucrări de doctorat plagiate, au făcut din România, jefuind-o fără scrupule, poate cel mai sărman popor din Europa. Ţinta numărul unu a acestor oameni sun Parchetul General şi DNA”, a mai declarat filosoful.

El a adus în atenţia parlamentarilor europeni şi câteva date din bilanţul DNA, spunându-le că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a devenit faimoasă în toată lumea.

”Ceea ce ca ţară ne-a adus pe ultimul loc în multe clasamente europene este corupţia (…) Nimeni nu poate spune cu câte miliarde de euro a fost jefuită România în aceşti 27 de ani (…) Printr-un fericit concurs de împrejurări, de peste zece ani a apărut DNA, condusă în ultimii patru ani de procurorul Kovesi, al cărui nume a devenit faimos în Uniunea Europeană (…) Un raport DNA din 2015 vorbea de banii daţi mită, 431 de milioane de euro. În 2016, peste 800 de demnitari – miniştri, parlamentari, magistraţi şi primari – au primit sentinţe definitive pentru corupţie”, a mai spus Gabriel Liiceanu în faţa europarlamentarilor.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a organizat miercuri o dezbatere pe tema democraţiei şi justiţiei din România în urma scandalului generat de OUG 13. Parlamentarii de la Bruxelles au vrut să audă direct de la cei implicaţi cum s-au derulat evenimentele din România în contextul încercării dezincriminării mai multor fapte de corupţie. Au vorbit ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, filosoful Gabriel Liiceanu şi jurnaliştii Liviu Avram de la Adevărul şi Attila Biro de la Rise Project. De asemenea, aproximativ 20 de reprezentanţi ai protestatarilor din marile oraşe ale României au fost prezenţi la dezbaterile din comisia LIBE a Parlamentului European pe tema democraţiei şi justiţiei din ţara noastră.