Gabriel Oprea a inspectat gazoductul Iaşi-Ungheni. Lucrarea este în grafic

Vicepremierul Gabriel Oprea a inspectat, joi, la cererea premierului Victor Ponta, lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni, şi a constatat că acestea sunt în grafic, urmând să fie însă monitorizate în continuare pentru finalizarea la termen, a anunţat Guvernul.

28 nov. 2013, 13:29
Gabriel Oprea a inspectat gazoductul Iaşi-Ungheni. Lucrarea este în grafic

Din dispoziţia prim-ministrului Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea a inspectat, în această dimineaţă (joi – n.r.), lucrările la obiectivul de investiţii «Conductă de interconectare a Sistemului naţional de transport gaze din România cu Sistemul de transport gaze din Republica Moldova pe direcţia Iaşi – Ungheni». Viceprim-ministrul pe probleme de securitate naţională a analizat stadiul lucrărilor de execuţie a gazoductului şi a discutat cu factorii responsabili despre măsurile prevăzute pentru perioada următoare. În prezent, lucrările sunt în grafic şi vor continua să fie monitorizate în vederea finalizării acestora la termen„, se arată într-un comuncat al Guvernulului, potrivit Mediafax.

Proiectul gazoductului s-a dezvoltat în baza unui acord încheiat între ministerele Economiei din România şi Republica Moldova şi are ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.

Aflat pe şantierul gazoductului, unde nu a găsit niciun muncitor, preşedintele Traian Băsescu a declarat în septembrie că lucrările nu pot fi finalizate la termen, în decembrie, ci poate în februarie, adăugând că cei de la UE ştiu ce se întâmplă pe acest şantier şi nu pot fi minţiţi că se termină în decembrie.

Premierul Victor Ponta a participat la 27 august, în Republica Moldova, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Ponta declara la 31 august că gazoductul va fi finalizat în decembrie, răspunzând unei întrebări legate de faptul că şantierul respectiv ar fi abandonat şi că a dispărut conducta adusă la inaugurare.

Totodată, consorţiul care construieşte conducta de gaze, format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet şi IPM-Partners (România), a susţinut că va respecta termenul contractual pentru execuţia „firului principal” al conductei, stabilit pentru 20 decembrie.