Oprea, gazda întâlnirii din seara alegerilor, refuză audierea comisiei din Parlament. Fifor: Comisia s-ar putea adresa Parchetului

Fostul vicepremier Gabriel Oprea, gazda întâlnirii din seara alegerilor din 2009, refuză să se prezinte la audierea din Comisia parlamentară care anchetează organizarea alegerilor prezidenţiale din 2009. Acesta a trimis comisiei o scrisoare în care pune o condiţie pentru a merge în Parlament.

31 mai 2017, 06:52

UPDATE. Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, că la începutul săptămânii viitoare se va decide dacă va fi sau nu sesizat Parchetul pentru un punct de vedere ca urmare a refuzului lui Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu şi Neculai Onţanu de a da declaraţii la audieri, comentând că atitudinea lor a semănat „izbitor”.

„A fost o zi mai interesantă în activitatea Comisiei (…) Am debutat cu scrisoarea domnului Gabriel Oprea în dimineaţa aceasta. Am făcut o consultare cu colegii din Comisie şi a rămas ca în cursul dimineţii de marţi să analizăm varianta în care vom solicita un punct de vedere de la Parchetul General. Evident că lucrul acesta se va referi şi la modul în care domnul Anghel Iordănescu s-a prezentat în faţa Comisiei. Până la urmă, speţele par să fie asemănătoare”, a spus Mihai Fifor, la finalul şedinţei de miercuri.

Întrebat dacă i s-a părut că atitudinea celor trei a părut o sfidare, Fifor a comentat că unii membrii ai Comisiei au catalogat comportamentul lui Oprea, Onţanu şi Iordănescu în acest fel.

„A fost o reţinere, evident, în a face declaraţii în faţa Comisiei. Coincidenţă sau nu, cel puţin în cazul domnului general Oprea şi domnului general Iordănescu, (…) lucrurile seamănă izbitor de mult în abordarea vizavi de lucrările Comisiei”, a mai spus Fifor, conform News.ro.

Discuţiile privind sesizarea Parchetului cu un punct de vedere au apărut după ce Gabriel Oprea nu s-a prezentat la audieri, trimiţând o scrisoare prin care anunţa că are nevoie de acordul procurorilor pentru a da declaraţii, iar Anghel Iordănescu şi Neculai Onţanu au dat declaraţii vagi, refuzând să dea informaţii suplimentare despre întâlnirea de acasă de la Gabriel Oprea, pe motiv că există o anchetă in rem în acest caz.

Gabriel Oprea a trimis o scrisoare Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care le cere membrilor comisiei să solicite acordul prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii sale în Parlament, având în vedere că a fost audiat la PÎCCJ, în calitate de martor, cu privire la acelaşi subiect, într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem.

UPDATE. Fostul senator Anghel Iordănescu a fost audiat în comisia de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009, dar a refuzat să răspundă la întrebări pentru că a fost audiat la Parchetul General și nu dorea ca unele elemente să se suprapună.

”În acea seară nu a fost nimic ilegal. Am participat la o cină, unii dintre noi am mâncat, am băut și un pahar de vin, dar nu a fost nimic ilegal.

Obțineți, vă rog, din suflet acordul Parchetului General și mă întorc în fața comisiei să lămuresc toate aspectele. Ce am avut de spus, eu cred că am lămurit lucrurile. V-am spus și cred că în afară de ceea ce am declarat în spațiul public imediat după începerea anchetei penale, nu cred că este bine să mai fac și alte comentarii.

Nu mi s-a pus în vedere direct acest lucru de către procurorul de caz, dar am înțeles eu din discuția care a avut loc și în mod special avocatul pe care l-am angajat după ce am fost la Parchet, el mi-a spus că din punctul lui de vedere să țin cont de prevederile Codului Penal și mi-a explicat că asemenea anchete penale au un caracter nepublic.

Obțineți acordul Parchetului General și voi face aceeași declarație ca în fața procurorilor. Procurorul nu mi-a interzis acest lucru și nici nu mi-a sugerat acest lucru, este o decizie pe care am luat-o personal, după consultările cu avocatul pe care l-am consultat”, a declarat Anghel Iordănescu, în fața comisiei de anchetă.

UPDATE. Deputatul PMP Robert Turcescu a răbufnit în cadrul Comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009.  Robert Turcescu a acuzat că această comisie a devenit ”o mascaradă”, în care parlamentarii au ajuns să se facă de ”râs în fața întregii țări” pentru că oamenii care au venit la comisie și înainte au trecut pe la Parchetul General refuză să mai facă declarații.

Deputatul PMP a cerut sistarea lucărilor comisiei până la momentul în care se vor lămuri lucrurile între Parchetul General și Parlament.

UPDATE.  Președintele Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009, Mihai Fifor, a declarat miercuri că va trimite o scrisoare procurorului general în care să arate obiectivele comisiei și a spus că îi va transmite lui Gabriel Oprea o nouă invitație la audieri.

„În această dimineață domnul Oprea m-a sunat, mi-a spus că nu vine la comisie și că ne-a transmis o scrisoare, ceea ce a și făcut. Lucrurile eu zic că sunt cât se poate de clare. De la debutul activității comisiei noastre am precizat că pe Regulament și pe Hotărârea Parlamentului României obiectivele sunt cât se poate de clare în activitatea comisiei, că nu se suprapunem în niciun fel pe obiectul anchetei Parchetului General. Prin urmare, noi considerăm că invitarea domnului Gabriel Oprea la comisie a fost una îndreptățită și cât se poate de legală. În cursul dimineții vom transmite o scrisoare procurorului general al României prin care arătăm din nou obiectivele Comisiei de anchetă și, totodată, o să trimitem o nouă invitație domnului Gabriel Oprea pentru a veni în fața Comisiei, pentru că mi se pare că acesta este mersul firesc al lucrurilor”, a spus Fifor la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că membrii comisiei au decis să trimită această scrisoare Parchetului General pentru a nu exista niciun fel de dubiu vizavi de faptul că obiectivele Comisiei „sunt cât se poate de clare și pentru a reașeza din nou lucrurile în matca lor așa cum trebuie”.

„Vom trimite o nouă invitație domnului Gabriel Oprea, pentru că așa este firesc ca domnia sa să vină în fața acestei comisii”, a menționat Fifor.

Întrebat dacă comisia va sesiza autoritățile în cazul în care Oprea va refuza să onoreze o nouă invitație, Fifor a spus: „Bineînțeles că da. Nu ne jucăm de-a comisia, nu facem lucrul acesta”, arată Agerpres.

UPDATE. Deputatul Robert Turcesc, membru în comisia de anchetă parlamentară, atrage atenţia că această comisie începe să devină o bătaie de joc.

„Aud ca „viteazul” general cu patru stele Gabriel Oprea nu vine azi la audierile din Comisia Parlamentara 2009. Si ca a trimis o scrisoare. Lucrarile Comisiei ar trebui sa inceapa la ora 10.00. Daca Oprea nu vine se confirma ceea ce spun de cind a fost infiintata aceasta Comisie: e o bataie de joc, praf in ochii romanilor, o pierdere de timp, o mascarada pesedista pusa in scena pentru a abate atentia romanilor de la catastrofala guvernare Grindeanu-Dragnea!”, a scris deputatul pe Facebook.

Fondatorul UNPR afirmă că a fost audiat la Parchetul General în dosarul deshis în aceeaşi cauză, iar Parlamentul trebuie să solicite procurorilor acordul pentru audierea sa, transmite România TV.

Gabriel Oprea este a doua persoană care refuză audierea în comisie, după Ana Maria Pătru, fosta şefă AEP.

Andronic: Kovesi, Maior, Coldea, Dâncu au fost acasă la Oprea în decembrie 2009. Ce ar însemna ca nişte oameni să înceapă să vorbească?

Jurnalistul Dan Andronic a scris pe Facebook detalii despre întâlnirea dintre Gabriel Oprea şi şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul adjunct SRI Florian Coldea, George Maior şi Vasile Dâncu, din decembrie 2009, înainte de alegerile prezidenţiale, susţinând ca aceasta a avut loc la casa fostului ministru Oprea.

Dacă Gabi Oprea spune că vrea să spună adevărul ar trebui să o facă. (…) În aceea casă nu am fost doar noi doi. Alături de Maior, Coldea, Dâncu au fost şi alte persoane„, scrie Andronic.

El afirmă că unele dintre acele persoane prezente ar putea să „înceapă să vorbească”, întrebându-se, retoric, ce efecte ar putea avea dezvăluirile.

Vă daţi seama ce ar însemna ca nişte oameni să se rupă de cele din trecut şi să înceapă să vorbească? Cred că de-abia acum aţi înţeles ce înseamnă presiunea celor din „Noi suntem Statul!” în condiţiile în care Oprea nu-i un fricos!„, mai spune jurnalistul.

Afirmaţiile făcute pe Facebook au venit ca reacţie la o nouă intervenţie a fostului ministru Gabriel Oprea, la Antena 3, unde a reiterat că cina din 2009 nu a avut un caracter politic.

Nu i-am organizat ziua de sfânt a domnului Onţanu. A fost o cină, s-a servit masa, ne-am uitat la televizor. Normal i-am spus la mulţi ani şi domnului Onţanu. A fost o cină informală. (…) Nu a fost nimic politic, am servit masa şi ne-am uitat la televizor”, a spus Oprea.

El a precizat că „a fost o simplă cină şi nimic mai mult”, fără să comenteze dacă a participat şi Florian Coldea. Oprea a spus doar că l-a invitat pe Dan Andronic, pe Anghel Iordănescu şi pe Neculai Onţanu.

Fostul ministru Gabriel Oprea a declarat, joia trecută, la Antena 3, referindu-se la întâlnirea despre care a relatat jurnalistul Dan Andronic şi la care au participat Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea şi Vasile Dâncu, că a fost doar o invitaţie la masă cu ocazia zilei lui Neculai Onţanu. În replică, Andronic a scris pe Facebook că nu a fost o masă, mai ales că nici nu îl cunoştea prea bine pe Onţanu şi că discuţiile au avut loc în birou.

Dan Andronic a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009.

Andronic susţine că în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor Gabriel Oprea i-a spus să vină la locuinţa sa, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

“Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.

Citeşte şi: Marcel Opriş despre alegerile din 2009: Nu a existat niciun cuvânt care să impute ceva activităţii STS