Gabriel Oprea, despre lucrarea sa de doctorat: „Au căutat orice care să mă compromită. Povestea cu plagiatul nu va ţine”

Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, a scris marţi, pe Facebook, că acuzaţiile privind plagiatul său au apărut în 2015 după ce a fost numit premier interimar şi după ce a luat o serie de măsuri din această funcţie, astfel încât adversarii săi au încercat să îl decredibilizeze, însă consideră că "povestea" cu plagiatul său "nu va ţine".

02 aug. 2016, 20:40
Gabriel Oprea, despre lucrarea sa de doctorat: „Au căutat orice care să mă compromită. Povestea cu plagiatul nu va ţine”

Câteva conincidențe:

15 iunie 2015 – Este publicată în Monitorul Oficial decizia premierului Victor Ponta prin care mi s-au încredințat atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului;

23 iunie 2015 – Este adoptată Strategia Națională de Apărare propusă de președintele Klaus Iohannis. Iată ce spunea atunci Hotnews: ” Votul a fost unul cu emotii, pentru ca multi PSD-isti au lipsit din sala, iar cvorumul a fost depasit cu doar sase parlamentari. De remarcat ca premierul interimar, Gabriel Oprea, a spus de la tribuna Parlamentului ca sustine Strategia, iar UNPR-istii au fost prezenti in numar mare la sedinta”;

26 iunie 2015 – Cel mai mare tricolor din judeţul Harghita a fost arborat la Miercurea Ciuc, de Ziua Drapelului Naţional, la inițiativa și în prezența mea, în calitate de premier interimar. La Miercurea Ciuc am transmis un mesaj național pentru o Românie puternică într-o Europă puternică;

30 iunie 2015 – Plenul Camerei Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat proiectul de lege privind pensiile militare de stat, care prevede că baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate. Acesta a fost proiectul propus și susținut de mine pentru a face dreptate militarilor;

1 iulie 2015 – Hotnews publică un amplu material despre așa-zisul plagiat. Materialul este semnat de Emilia Șercan, ”jurnalist freelance”, după cum se recomandă, și fost angajat la trustul de presă al lui Sorin Ovidiu Vântu (plătită, spun unii, surprinzător de bine chiar și la vremea aceea). Despre calitățile profesionale și umane ale doamnei Șercan sunt suficiente relatări pe internet, venite din partea foștilor colegi. Nu le reiau, le puteți găsi destul de ușor.

Ce vreau să spun este că eu nu cred în coincidențe. Cred, în schimb, că la un moment-dat unii și-au dat seama că nu sunt vulnerabil, că nu pot răspunde la butoane și că le încurc planurile. Au încercat apoi să caute ceva, orice, care să mă compromită. Au încercat în aprilie 2015 cu o reclamația la ANI. Nu a mers, pentru că ANI a verificat (încă o dată) și a constatat că totul e în regulă în ceea ce mă privește. Au încercat apoi cu reîncălzirea unor subiecte răsuflate de prin 2003 – 2004. Nici așa nu a mers, pentru că oamenii sunt mult mai inteligenți decât îi cred unii jurnaliști. Așa că au scos povestea cu plagiatul. Nici asta nu va ține, pentru că în politică nu doctoratele contează ci ceea ce faci pentru oameni.

Celor care îmi poartă sâmbetele prin presă, vreau să le spun un singur lucru: nu sunt naiv să cred în coincidențe. Și nici nu voi accepta vreodată lecții de moralitate de la indivizi plătiți din furt. Am văzut prea multe cozi de topor deghizate în mironosițe ca să mă las păcălit„, a scris Gabriel Oprea, pe Facebook.

Consiliul general al CNATDCU a decis luni să propună retragerea titlului de doctor în cazul lui Gabriel Oprea, urmând ca decizia să ajungă la ministrul Educaţiei, consiliul considerând că fostul vicepremier a plagiat în teza de doctor.

Comisia de experţi din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat în cazul acestuia la data de 26 iulie. „Comisia a argumentat pe mai multe pagini şi a concluzionat că teza de doctorat a fost un plagiat în bună parte şi propune în virtutea acestui fapt retragerea titlului de doctor domnului Gabriel Oprea. Decizia a fost luată în unanimitate, de cei în jur de 35 de membri”, a declarat Viorel Barbu, preşedintele CNATDCU.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, „Procedura plângerii prealabile”, a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.