Marian Oprişan: Susţin votul într-un singur tur pentru primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene

Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), a declarat joi că orice variantă în care cetățenii județelor pot decide prin vot universal, direct și secret este mai bună decât alegerea indirectă a președinților consiliilor județene.

26 feb. 2015, 16:34
Marian Oprişan: Susţin votul într-un singur tur pentru primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene

„Noi transmitem că se face o eroare. Soluția adoptată în Comisia de Cod electoral este o chestiune pur românească, alegem parlamentarii pe liste, alegem primarii localităților dintr-un singur tur de scrutin și alegem președinții de consilii județene indirect de către consilierii județeni. (…) Vă spun că toți președinții de consilii județene optează pentru una sau alta dintre variantele care se referă la alegerea președinților de consiliile județene prin vot universal, direct și secret de către cetățenii județelor”, a declarat Marian Oprișan la Parlament, scrie Agerpres.

Marian Oprişan a precizat că susține poziția PSD, „și anume vot dintr-un singur tur atât la primari, cât și la președinții de consilii județene.

Citeşte şi: Oprişan: Alegerea indirectă a preşedinţilor CJ va face să fie desemnaţi de şefii de partid de la Bucureşti

„Nu pledez pro domo pentru poziția niciunui președinte de consiliul județean, dar trebuie înțeles faptul că cetățenii trebuie să fie cei care decid aceste lucruri, pentru că acesta este jocul democratic”, a adăugat Oprișan.

Totodată, acesta a adăugat că după întâlnirea cu președinții de consilii județene va fi redactat un document pe care îl vor transmite președintelui României, șefilor celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Întrebat dacă mai candidează în cazul în care rămâne votul indirect la consiliile județene, el a răspuns negativ.

Marian Oprișan i-a rugat pe președintele Klaus Iohannis, pe liderii PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, în numele consiliilor județene, în numele colegilor din administrația publică locală să analizeze foarte bine propunerea făcută de Comisia de Cod electoral și să revină asupra ei.

Citeşte şi: Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, audiat în dosarul Referendumului

El a susținut că cel puțin trei sferturi dintre președinții de consilii județene nu vor mai candida dacă se ajunge la votul indirect.

„De suferit vor avea pe viitor președinții de consilii județene, dar nu ei în special, ci comunitățile pe care sunt chemați să le administreze”, a spus Oprișan.