Gabriela Firea a anunţat că în iulie va fi inaugurat noul sediu de management al traficului

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat marți că, în jurul datei de 15 iulie, va fi inaugurat noul sediu de management al traficului.

13 iun. 2017, 09:07
Gabriela Firea a anunţat că în iulie va fi inaugurat noul sediu de management al traficului

Firea a participat la conferința „Jump to smart 1.0 — Soluții rapide și inovatoare pentru România orașelor inteligente”, eveniment organizat de asociațiile Smart România și Brainstorming.

„În jurul datei de 15 iulie, Primăria Capitalei va da în funcțiune noul centru pentru urmărirea traficului. De această dată, nu în sediul unei alte companii, ci chiar în sediul municipalității. (…) Și, de asemenea, o nouă infrastructură de fibră optică pentru trafic. Vom avea și un update, o schimbare a aplicației de gestiune a traficului, care vă spuneam că este învechită, nu mai corespunde nevoilor actuale, a soluției existente pentru supraveghere video și a infrastructurii hardware: introducerea unei aplicații de urmărire a traficului pe baza identificării numerelor de înmatriculare a autovehiculelor care tranzitează Capitala”, a explicat ea.

Citeşte şi Primăria Capitalei va cumpăra 400 de autobuze, 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze

Gabriela Firea a amintit că actualul sistem de management al traficului din Capitală a fost pus în funcțiune în anul 2008 și conține următoarele subsisteme: controlul traficului, managementul transportului public, monitorizarea video a traficului rutier și pietonal, precum și un centru de comandă.

În ceea ce privește controlul traficului, sistemul a fost prevăzut să funcționeze inițial pentru 96 de intersecții. Ulterior au fost instalate și conectate alte 81, ajungându-se la un total de 177, a menționat primarul general.

„În această perioadă, suntem în curs de conectare a încă 36 de intersecții, pe diferite artere. Practic, în total, anul acesta, vom avea un număr de 213 intersecții înrolate în sistem, din cele 434 existente. Nu este suficient, ne dorim ca toate intersecțiile să fie prinse în acel sistem de management al traficului. Este un neajuns al orașului și ne dorim ca în acest an să depășim acest obstacol și toate intersecțiile să fie prinse în sistemul de management inteligent”, a precizat Firea.

Sistemul privind managementul transportului public — configurat pentru prioritizarea a 300 de vehicule de pe 28 de linii ale RATB — nu a fost pus deocamdată în funcțiune, deși contractul a fost semnat în urmă cu câțiva ani.

„Nu am avut nicio explicație logică, firească, de ce compania care a câștigat acest contract acum câțiva ani nu a implementat ce a asumat în contract. Este necesară, așadar, o reconfigurare totală a sistemului și o adaptare a acestuia la condițiile actuale. Lucru la care lucrăm în acest moment”, a afirmat Gabriela Firea.

Pentru monitorizarea video a traficului sunt instalate 257 de camere, urmând alte 50, a menționat primarul general.

„Înregistrările de la camerele video sunt stocate pentru o lună de zile, după care sunt suprascrise. Acest subsistem folosește tehnologie de acum nouă ani și necesită înlocuire totală”, a adăugat Gabriela Firea.

La centrul de control, potrivit primarului, echipamentele hardware care prelucrează datele folosesc tehnologie la nivelul anului 2008.

„Nu au fost upgradate, iar acum necesită înlocuire. Sistemul de afișare video din centrul de control este total depășit din punct de vedere tehnic, este uzat. Aplicațiile software care gestionează managementul traficului, de asemenea, necesită un update”, a declarat primarul general.

Citeşte şi Gabriela Firea, despre proasta colaborare cu Guvernul la nivelul Primăriei: „Dacă aş fi fost premier…”

Gabriela Firea a precizat că municipalitatea este preocupată să găsească soluțiile cele mai bune pentru ca Bucureștiul să devină un smart city.

„Din nefericire pentru noi toți, (…) despre București se poate spune în acest moment că este un oraș smart doar prin prisma faptului că aici locuiesc foarte mulți oameni smart. Dar în ceea ce privește celelalte elemente care definesc soluția de smart city suntem foarte întârziați. (…) Vă asigur că, după ce în acest an m-am întâlnit cu mai mulți specialiști în soluții de smart city și doresc să continuu această practică, pentru a implementa cele mai bune soluții, vă garantez că (…) putem să ajungem și noi într-un timp rezonabil la o anumită predictibilitate în ceea ce privește transportul, siguranța în oraș, managementul traficului”, a susținut ea.