Gabriela Firea: Anul viitor încep lucrările la mai multe parcări din Capitală

Lucrările la mai multe parcări din Capitală, unele în centru, altele la ieșirea din București și la gurile de metrou, vor începe la sfârșitul acestui an și la începutul anului viitor, a declarat marți primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

24 oct. 2017, 14:39
Gabriela Firea: Anul viitor încep lucrările la mai multe parcări din Capitală

„Anul acesta vor începe lucrările la parcarea park&ride de la capătul șoselei Pantelimon, iar anul viitor la parcarea subterană Edgar Quinet, Piața Dorobanți (254 de locuri), Piața Constituției, Sala Palatului, Piața Lahovary, Piața Cantacuzino, Theodor Pallady și Băneasa”, a precizat Firea la o conferință dedicată marilor proiecte de investiții strategice care pot dezvolta România, la Palatul Parlamentului.

Potrivit edilului, tot anul viitor vor începe lucrările și la parcările subterane prevăzute în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, lucrările fiind realizate de companiile municipale, dar și cu operatori privați.

„Este vorba despre parcarea de la Piața Constituției (988 de locuri), parcaj subteran Sala Palatului Nord cu trei niveluri (552 locuri auto), parcaj subteran Sala Palatului Sud (536 locuri auto, trei niveluri). De asemenea, Piața Lahovary (207 locuri) și Piața de Flori, Piața Cantacuzino (206 locuri), acestea având termen de finalizare trei ani”, a menționat Firea.

Citeşte şi: Firea, în contextul taxei de acces în centrul Capitalei: Întâi modernizăm transportul public, facem parcări şi piste de biciclete

Primarul general a anunțat că tot anul viitor vor începe lucrările la parcările park&ride din Băneasa și Theodor Pallady, având termen de finalizare doi ani.

„Se vor mai construi, de asemenea, parcări supraetajate pe structură ușoară, cel puțin câte o parcare în fiecare sector. La această dată, se lucrează la revizuirea studiului de fezabilitate pentru două parcări situate în sectorul 3 (Str. Cernei și str. Textiliștilor). Sectorul 3 va preda cele două studii către Municipiul Bucureștii. După aprobarea indicatorilor tehnico — economici se poate trece la lansarea procedurii de licitație privind execuția celor două parcări, termenul estimat fiind finalul anului 2017”, a detaliat edilul.

Cât privește realizarea de sisteme park&ride și bike&ride, primarul general a spus că acestea vor fi amplasate la intrările în oraș (Berceni, Iuliu Maniu, Theodor Pallady, DN1, Petricani, Pantelimon) și pe lângă stațiile importante de metrou.

„În acest sens, se creează condițiile ca navetiștii și locuitorii din zonele unde vor fi construite aceste tipuri de parcări să renunțe la utilizarea mașinii către zona centrală, având posibilitatea parcării acesteia și trecerea la un mod de deplasare mai ușor și rapid. La Cora Pantelimon pot începe lucrările în trei săptămâni, termenul de finalizare fiind sfârșitul anului 2018”, a menționat Firea.

Conform acesteia, una dintre prioritățile Companiei Municipale Parking S.A. o reprezintă restructurarea și extinderea actualului sistem de parcări publice de suprafață, prin administrarea acestuia in sistem „inteligent”, cu plata prin SMS, online sau prin intermediul automatelor de încasare, în regim 24/7.