Gabriela Firea cere modificarea legii care condiţionează oprirea sau pornirea sistemului de încălzire

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat, miercuri, un comandament pentru condiţii meteo nefavorabile, în cadrul căruia a anunţat că va solicita ministrului Dezvoltării Regionale modificarea legii care condiţionează oprirea sau pornirea sistemului public de încălzire.

RomaniaTV.net
19 apr. 2017, 09:44
Gabriela Firea cere modificarea legii care condiţionează oprirea sau pornirea sistemului de încălzire

Ca urmare a temperaturilor foarte scăzute, prognozate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada următoare, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a convocat la PMB comandamentul pentru condiţii meteo nefavorabile, pentru a analiza modul în care companiile de servicii publice s-au pregătit să întâmpine valul de precipitaţii şi temperaturi scăzute. În cadrul şedinţei, edilul a anunţat că va cere modificarea legii care condiţionează, în prezent, pornirea sau oprirea sistemului public de încălzire.

„Am discutat chiar în această dimineaţă cu doamna viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shaideh, iar în cursul zilei de astăzi îi vom transmite o solicitare de modificare a Hotărârii de Guvern care prevede aceste condiţii atât pentru oprirea sistemului centralizat de termoficare, cât şi pentru repornirea sa. RADET nu putea reporni mai devreme sistemul de termoficare, până când nu se înregistrau, trei zile consecutive cu temperaturi medii nocturne sub 10 grade Celsius. Încercăm să îndeplinim cât mai rapid îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea fondurilor europene de 187 de milioane de euro, destinate readaptării şi modernizării sistemului de termoficare, astfel încât închiderea, oprirea sistemului şi repornirea să se poată mult mai uşor, mult mai elastic şi fără avarii”, a declarat Primarul General al Bucureştiului.

Conform articolului 117 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, pornirea sistemului de distribuţie a agentului termic pentru consumatorii casnici se face după ce, timp de 3 zile consecutiv, între orele 18:00 – 06:00, temperatura medie exterioară scade sub 10 grade Celsius, scrie Mediafax.

„Ne aflăm într-o situaţie inedită, suntem nevoiţi să dăm drumul la căldură după ce am oprit-o în urmă cu două săptămâni. Pornirea este destul de greoaie şi până s-a echilibrat sistemul a durat, dar estimăm că astăză, până în ora 14:00, agentul termic va ajunge în caloriferele din tot Bucureştiul, acolo unde asociaţiile de proprietari au dat drumul vanelor. Până în prezent, doar 15% dintre asociaţiile de proprietari au cerut repornirea sistemului de termoficare, dar estimăm c acest procent va creşte. Legat de parametrii scăzuţi la apă caldă, din anumite cartiere, am avut o avarie pe reţeaua principală şi pentru a nu opri, ieri, alimentarea cu totul, am amânat pentru azi intervenţia. Sunt afectate blocuri din toate Sectoarele Bucureştiului, cu excepţia Sectorului 5”, a declarat Gabriel Chiriţă, directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).

În completare, Gabriela Firea a declarat că sunt cetăţeni care nu vor căldură, pentru a face economie, dar, totodată sunt cetăţeni vârstnici, sau care au copii în îngrijire şi au nevoie de căldură în apartamente, de aceea a solicitat preşedinţilor de bloc şi administratorilor să se consulte cu locatarii înainte de a decide dacă deschid sau nu vanele de încălzire a blocului sau nu.

Reprezentanţii ANM avertizează că, de miercuri după-amiaza, Bucureştiul va intra sub incidenţa unui cod galben de precipitaţii abundente, iar temperaturile vor scădea, la finalul săptămânii, sub limita de îngheţ.

„Va ploua abundent, cu cantităţi de apă ce vor depăşi 25-35 de litri pe metrul pătrat, iar în zonele de nord ale Capitalei este posibil să se înregistreze, izolat, chiar şi 40-50 de litri de apă pe metrul pătrat. De asemenea, vântul va sufla puternic, astăzi, iar între orele 13:00-14:00 şi 19:00-20:00, cu rafale de până la 50-60 km/h. Valorile termice la amiază se vor situa în jurul a 6-7 grade Celsius, cu 10 grade mai puţin decât ar fi normalul acestei perioade. Dimineaţa zilei de vineri va veni cu o valoare aproape de temperatura de îngheţ, iar sâmbătă dimineaţă temperaturile vor scădea sub 0 grade Celsius”, a declarat Gabriela Băncilă, meteorolog ANM.

Reprezentanţii Apa Nova, Luxten, Enel şi ai Administraţiei Străzilor au declarat, în cadrul comandamentului convocat de Primarul General al Capitalei, că au fost chemate echipaje suplimentare pentru a fi pregătite să intervină în cazul în care apar defecţiuni sau blocaje în sistemul de canalizare, de iluminat sau de semaforizare al Bucureştiului.