Gabriela Firea doreşte ca educaţia privind colectarea selectivă să se realizeze inclusiv la nivelul grădiniţelor

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a salutat, marți, propunerea ministrului Mediului vizând o diferențiere a taxei pentru tona de deșeu depozitat în funcție de gradul de valorificare și a subliniat că populația trebuie educată pentru a face eforturi în vederea colectării selective.

17 ian. 2017, 14:18
Gabriela Firea doreşte ca educaţia privind colectarea selectivă să se realizeze inclusiv la nivelul grădiniţelor

„Mă bucur că astăzi domnul viceprim-ministru a venit cu o soluție care este pozitivă pentru toată lumea, pentru cetățeni — care nu vor suporta această povară, deci nu vor plăti ei aceste costuri — iar pe lanțul industrial această sarcină se va împărți. Cred că s-a luat decizia cea mai bună”, a spus Firea, în cadrul unei conferințe de presă susținute, marți, împreună cu ministrul Mediului, Daniel Constantin.

Ea a apreciat că soluția identificată de către ministrul Mediului permite o reducere progresivă a deșeurilor și a atras atenția asupra faptului că în cadrul întâlnirii a fost abordată și tema unui program național de educație pentru colectarea selectivă.

„Am luat decizia ca pentru București să mergem cu educația până în grădinițe, școli, licee, universități, societăți comerciale și alte instituții, pentru că din întâlnirile pe care le-am avut cu alte organizații (…) concluzia este una singură: fără educație, acest procent îngrijorător de 4,5% reciclare nu va putea să crească semnificativ în perioada următoare. Dacă lăsăm întreaga responsabilitate doar către operatorul de salubritate, (…) procentul va rămâne în continuare foarte scăzut. Interesul este ca în toate școlile, pe lângă toate asociațiile de proprietari, pe lângă toate societățile comerciale, să fie deja acele pubele colorate diferențiat și pentru a colecta selectiv”, a precizat Firea.

Primarul general a subliniat că este important ca atât autoritățile, cât și cetățenii să conștientizeze că tendința mondială este de a reduce cât mai mult impactul deșeurilor, iar Capitala României și zona metropolitană trebuie să se adapteze cerințelor europene în acest sens.

„Nu putem noi să fim la nesfârșit codași, iar măsurile pe care le luăm în această perioadă vin să răspundă acestor exigențe”, a spus ea.

Gabriela Firea a reamintit totodată că, potrivit planurilor asumate de România față de UE, ghenele din scările de bloc vor trebui desființate.

Daniel Constantin a anunțat, marți, că taxa de 80 de lei pe tona de deșeu depozitat la groapa de gunoi se va plăti diferențiat de către operatorii de salubritate și se va aplica la diferența dintre ținta de valorificare pe care și-au propus-o și ceea ce au realizat efectiv, aceste prevederi urmând să fie incluse într-un proiect de ordonanță de urgență care va fi supus dezbaterii publice începând de miercuri, 18 ianuarie.

Precizările au fost făcute în contextul în care, luni, primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunțat că 36 de mașini ale operatorului de salubritate Romprest au fost blocate să deverseze gunoiul la groapa Iridex.

La finele lunii decembrie 2015, administratorul Iridex atenționa asupra faptului că în cazul în care autoritățile locale nu vor accepta plata taxei de 80 de lei pentru fiecare tonă de gunoi depusă, iar legislația va rămâne neschimbată, începând cu data de 1 ianuarie 2017, compania va fi nevoită să sisteze preluarea deșeurilor în vederea eliminării prin depozitare, neavând posibilitatea suportării acestei taxe în locul generatorilor de deșeuri.

Sursa: Agerpres