Gabriela Firea: Nu se pune problema opririi apei calde în Capitală. Ar fi o faptă penală

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări marți că nu se pune problema opririi apei calde în București, deoarece acest lucru ar constitui o faptă penală în condițiile în care agentul termic face parte din infrastructura critică națională.

27 sept. 2016, 08:42
Gabriela Firea: Nu se pune problema opririi apei calde în Capitală. Ar fi o faptă penală

Precizările au fost făcute în contextul în care Romgaz a anunțat că va întrerupe, începând de marți, livrările de gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN).

„Având în vedere că Romgaz este în proprietatea statului în procent de 70%, iar ELCEN este în proprietatea statului în procent de 90%, statul român taie gazul statului român, pedepsindu-i pe români. Aceasta este concluzia, pentru că cele două entități — Romgaz și ELCEN — sunt în subordinea Guvernului României, au în consiliul de administrație reprezentanți ai Guvernului României și unul dintre consiliile de administrație, cel al Romgaz, a decis să taie gazele către ELCEN, doar pentru că acesta a intrat în insolvență, procedură necesară în actuala situație economică”, a declarat primarul general, potrivit unui comunicat de presă al PMB.

Totodată, Gabriela Firea a explicat că RADET, care este în subordinea Primăriei Generale, a solicitat intrarea în insolvență pentru a-i proteja pe locuitorii orașului.

„ELCEN solicită plata unei datorii istorice care nu este inclusă în contabilitatea Primăriei Generale și nu aveam nicio formă legală și nicio justificare să plătim acele penalități la penalități, exact cum a fost pe timpul bulei imobiliare a creditelor care erau făcute din pix”, a adăugat edilul.

Bucureştenii, ÎN PERICOL să rămână fără apă caldă şi căldură! Romgaz întrerupe de marţi livrările de gaze naturale către ELCEN UPDATE

În ceea ce privește oprirea gazelor furnizate de Romgaz către ELCEN, edilul șef al Capitalei a explicat că „ELCEN a mai achiziționat gaze în perioada anterioară, mai are și pe stoc”, iar în aceste condiții nu se pune problema ca bucureștenii să nu mai aibă apă caldă.

„Până la sfârșitul anului, Primăria Capitalei va plăti către RADET, iar RADET va putea face plăți în continuare către ELCEN, și ELCEN către Romgaz, Distrigaz și Transgaz suma de 193 milioane lei, adică 42 milioane euro, sume care sunt prevăzute în buget la capitolul subvenție. Populația a plătit la zi factura, deci nu are de ce să fie pedepsită din cauza unor litigii comerciale sau neînțelegeri dintre două companii ale statului. Problema acum este de competența Guvernului”, a subliniat Firea.

În ceea ce privește implicarea autorității centrale în această situație, ea a subliniat că Executivul trebuie să găsească soluții urgente în acest sens, „iar corespondența dintre cele două instituții ale Guvernului — Romgaz și ELCEN — să fie făcută fără a mai speria populația și fără a mai aduce în discuții bucureștenii” care își plătesc aceste facturi la zi.

„Eu am datoria să îi apăr pe bucureșteni, nu anumite grupuri de interese, voi merge până la capăt. Sunt deschisă dialogului cu premierul României, cu vicepremierii Dîncu și Borc, am ținut legătura permanent cu ministrul Energiei, iar CA RADET a inițiat, deja, consultări cu reprezentanții creditorilor, astfel încât să existe o predictibilitate în ceea ce privește plățile pe acest circuit al decontărilor între structurile implicate”, a concluzionat primarul general.