Gabriela Firea: Peste 1.000 de utilaje, pregătite să acţioneze în toate sectoarele Bucureştiului

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat duminică în cadrul comandamentului de iarnă că sunt pregătite să acţioneze în toate sectoarele Bucureştiului 1.039 de utilaje, din care 671 aparţin operatorilor de salubritate iar restul - instituţiilor subordonate municipalităţii.

RomaniaTV.net
25 feb. 2018, 13:55
Gabriela Firea: Peste 1.000 de utilaje, pregătite să acţioneze în toate sectoarele Bucureştiului

„4.448 de operatori manuali, dintre care 2.692 sunt angajaţi ai firmelor de deszăpezire iar 1.756 ai instituţiilor subordonate Primăriei Generale a Capitalei, un total de 21.429 tone stoc de material antiderapant. Cu alte cuvinte, suntem pregătiţi atât ca resursă umană, cât şi ca stocuri, cât şi ca utilaje să intervenim, pentru ca acest episod de iarnă grea să fie depăşit la parametrii de civilizaţie şi confort pentru cetăţeni”, a dat asigurări edilul-şef.

Şcolile vor fi închise luni şi marţi, în Bucureşti

Primarul Gabriel Mutu a arătat că la nivelul sectorului 6 societatea de salubrizare are deja pregătite utilajele în „capetele de program”.

„Avem stocurile de material antiderapant bine dimensionate – 2.000 de tone de sare, 240 de soluţie Ecotau. În plus, am dispus ca la primele ore, începând de mâine dimineaţă, să se facă intervenţie pe tot ce înseamnă staţii RATB, intersecţii principale, astfel încât persoanele care merg spre locurile de muncă să utilizeze mijloacele de transport în comun. Trebuie să înţelegem cu toţii să dacă nu participăm în sensul de a lăsa arterele libere, ca să putem interveni cu utilajele, nu vom putea face o acţiune de deszăpezire corectă şi pe care s-o apreciem cu toţii”, a afirmat edilul.

O nouă avertizare meteo! COD GALBEN şi COD PORTOCALIU de ninsori şi viscol. Este afectată şi Capitala

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Gabriela Băncilă, a amintit că temperaturile vor fi coborâte, apropiate de extremele specifice acestei perioade, până în dimineaţa zilei de 1 martie.

„Zona municipiului Bucureşti se află astăzi sub incidenţa unei atenţionări cod galben privind valul de frig şi pentru că de mâine acesta se va intensifica, inclusiv în zona Capitalei, Bucureştiul intră sub incidenţa unei avertizări cod portocaliu de val de frig persistent, temperaturi coborâte apropiate de extremele specifice acestei perioade, până în dimineaţa zilei de joi, 1 martie. În tot acest interval de valabilitate a avertizării cod portocaliu de ger, se vor înregistra atât pe parcursul nopţilor, cât şi în cursul zilei temperaturi în apropierea acestui prag, respectiv în apropierea pragului de minus 10 grade, iar vântul, care se va amplifica cel puţin pe parcursul zilei de mâine, va intensifica puternic senzaţia de rece”, a explicat directorul ANM.

Firea cere Direcţiei de Asistenţă Socială să ducă la centrele sociale cât mai mulţi oameni fără adăpost: Noaptea trecută, la centrele sociale au fost duse 6 persoane, sunt 31 de oameni care refuză constant adăpostirea

Numărul locurilor la adăpostul de urgenţă pentru bărbaţi de pe şoseaua Berceni din Capitală a fost suplimentat, la adăpostul pentru femei, bărbaţi şi familii de la Pallady, care are o capacitate de 500 de locuri, sunt cazate 439 de persoane, iar la adăpostul din strada Viilor au fost cazate 42 de persoane, a declarat, duminică, primarul general Gabriela Firea. Ea a cerut Direcţiei de Asistentă Socială să identifice şi să ducă la centrele sociale cât mai mulţi oameni fără adăpost, iar echipele mobile să distribuie mâncare caldă şi ceai, în condiţiile în care sunt anunţate temperaturi extrem de scăzute.

„Având în vedere că urmează nopţi foarte friguroase am solicitat în mod expres Direcţiei Generale de Asistentă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) să colaboreze îndeaproape cu reprezentanţii Poliţiei Locale pentru a-i transporta pe oamenii străzii în adăposturile Primăriei Capitalei, iar celor care nu doresc, din păcate, să se cazeze în adăposturile sociale să li se ofere o masă caldă, ceai, pături, îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată. Noaptea trecută, poliţiştii locali au transportat la centrele sociale 6 persoane şi, potrivit reprezentanţilor DGASMB, 31 de persoane care refuză constant adăpostirea sunt deja monitorizate de echipele Direcţiei de Asistentă Socială”, a declarat Firea la Comandamentul de iarnă convocat duminică la Primăria Capitalei.

Ea a susţinut că încă din 22 februarie echipe mobile ale DGASMB distribuie ceai şi supă caldă în zone cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost.

Firea a mai spus că a solicitat, de asemenea, Administraţiei Spitalelor să asigure locuri suficienţe în cele 19 spitale pe care le are în administrare, astfel încât să fie pregătite să primească, dacă este necesar, persoanele fără adăpost care au nevoie de îngrijiri medicale.

Municipalitatea a pus la dispoziţie un Telverde – 0.800.800.868 – pentru sesizări, avarii, RADET, iar Firea le cere bucureşteni să sesizeze la acest număr de telefon, dar şi la numărul 021/9524 prezenţa pe stradă sau în scările blocurilor a persoanelor fără adăpost pentru ca acestea să fie preluate de Poliţia Locală şi transportate la centrele sociale ale Capitalei.

În prezent, în adăpostul pentru femei, bărbaţi şi familii de la Pallady, care are o capacitate de 500 de locuri, sunt cazate 439 de persoane, la adăpostul din strada Viilor au fost cazate 42 de persoane şi a fost suplimentat cu 25 de locuri adăpostul de urgenţă pentru bărbaţi de la Berceni, aflat în spatele Spitalului de geriatrie Sf. Luca.