Gabriela Firea: Susţin înfiinţarea la Bucureşti a unui Muzeu al Holocaustului şi al istoriei evreilor

Primăria Municipiului București și Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" vor încheia un parteneriat dedicat realizării unui Muzeul al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor înCapitală.

22 sept. 2016, 07:37
Gabriela Firea: Susţin înfiinţarea la Bucureşti a unui Muzeu al Holocaustului şi al istoriei evreilor

Aceasta a fost concluzia întâlnirii pe care primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a avut-o la sediul municipalității cu reprezentanții Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Radu Ioanid – directorul diviziei de cercetare arhivistică și Paul Shapiro – directorul Centrului pentru Studierea avansata a Holocaustului, precum și cu Dean Thompson, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti. La întâlnire au participat Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel” și Speranta Cliseru, director de cabinet al primarului general.

Primarul General al Capitalei Gabriela Firea a susținut necesitatea realizării la Bucuresti a Muzeului Holocaustului şi Istoriei Evreilor.

„Suntem convinsi de importanta acestui proiect. Il sustin din toata inima, pentru ca va demonstra lumii ca romanii nu-si uita istoria, iar partile sale intunecate trebuiesc reamintite mereu generatiilor viitoare
pentru ca tragediile petrecute sa nu se mai repete. Holocaustul este o pagina neagra a istoriei mondiale, iar Bucurestiul va arata prin crearea acestui muzeu ca sta in puterea oamenilor de azi si de maine sa mearga mai departe, dar sa nu uite ce nu mai poate fi schimbat : suferintele prin care au trecut copiii, femeile si barbatii evrei. Va fi un semnal de normalitate, de intelegere a valorilor umane, de democratie si, nu in ultimul rand, de reparatie. Imi amintesc cum, in liceu, in urma unei olimpiade castigate, am fost premiata, alaturi de alti colegi, cu o vizita la fostul lagar de concentrare Auschwitz-Birkenau– o fabrica a mortii. A fost o adevarata lectie de istorie, pe care nu am uitat-o nici azi. Voi fi mandra sa imi pot aduce contributia acum la realizarea unui muzeu al istoriei evreilor”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, Dean Thompson a apreciat deschiderea de care dau dovadă autorităţile locale pentru realizarea Muzeului Istoriei Evreilor in România.

„Un astfel de muzeu ar fi o importanta contributie a Bucurestiului. Reprezinta un mesaj extrem de puternic – ca Bucurestiul isi recunoaste istoria, nu uita atrocitatile Holocaustului si respecta faptul ca forta sa sta in celebrarea diversitatii sale. Imaginea Romaniei si aceea a Bucurestiului vor avea enorm de castigat”, a spus Dean Thompson.

În cadrul parteneriatului, PMB ar putea acorda un sediu în folosinţă Institutului „Elie Wiesel”, iar Institutul va identifica fondurile necesare amenajării muzeului.

Potrivit lui Radu Ioanid, muzeul de la București va cuprinde o parte dedicată perioadei atroce a Holocaustului şi o altă parte istoriei poporului evreu. Radu Ioanid a reamintit că în România a trăit comunitatea evreiască cea mai diversă cultural din Europa, dar şi a treia ca număr, comunitate care s-a risipit însă în mod semnificativ în urma ororilor petrecute în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

De asemenea, Ioanid a precizat că această iniţiativă a fost susţinută iniţial de guvernul condus anterior de Victor Ponta. Cabinetul Dacian Cioloş a adoptat în luna august a acestui an o hotărâre prin care Institutul „Elie Wiesel” trece din subordinea Secretarului General al Guvernului în cea a primului ministru şi începe demersurile pentru înfiinţarea muzeului de istorie a evreilor din România.