Gabriela Firea vrea ca societatea municipalităţii axată pe energie să fie înfiinţată înaintea reorganizării RADET

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că își dorește ca societatea comercială pe acțiuni deținută de Municipalitate, care ar urma să aibă ca obiect de activitate producerea, furnizarea energiei electrice și termice, să își înceapă activitatea înaintea finalizării planului de reorganizare a RADET, pentru a putea înființa astfel stații de cogenerare.

01 mart. 2017, 10:43
Gabriela Firea vrea ca societatea municipalităţii axată pe energie să fie înfiinţată înaintea reorganizării RADET

„Am propus ieri Consiliului General, iar acesta a votat cu un număr important de voturi din partea consilierilor generali, și nu doar din arcul majoritar, înființarea unei societăți comerciale pe acțiuni care se referă la domeniul energetic. Probabil, veți spune, dacă avem RADET, care oricum se va transforma în societate — pentru că este directiva UE — de ce mai era nevoie de finanțarea încă unei societăți comerciale pe acțiuni, sută la sută a Municipiului București, deci nu privată, nu privatizată, cum eronat s-a afirmat, din nefericire, în unele medii. Această societate comercială pe acțiuni va putea să aibă negocieri directe și discuții cu parteneriat, spun eu, respectabil, onorabil și egal, pe perioada cât RADET este încă sub plan de reorganizare, pentru că ne dorim — și în virtutea adoptării Strategiei Energetice — să putem să înființăm stații de cogenerare, astfel încât agentul termic să nu se mai deplaseze de la distanțe atât de mari, 20-25 de kilometri”, a declarat primarul general, miercuri, în cadrul forumului „Strategia Energetică a Capitalei”.

Ea a atras atenția asupra faptului că astfel de stații de cogenerare sunt extrem de utile, fiind construite în toate marile orașe, acolo unde există distanțe foarte mari și se înregistrează pierderi pe rețea.

În acest sens, Gabriela Firea a menționat că la nivelul Capitalei se înregistrează pierderi de 28% pe rețeaua de termoficare, din cauza distanțelor foarte mari. Ea a menționat că rețeaua de termoficare a fost construită în perioada în care în București se acorda importanță industriei grele, dar că între timp prioritățile s-au schimbat, motiv pentru care și conductele de termoficare trebuie redimensionate, scrie Agerpres.

Potrivit acesteia, este nevoie urgență de stații de cogenerare pentru cartierele Colentina și Aviației.

„Suntem interesați să intrăm în discuție în negociere pentru a prelua câteva CET-uri, care acum sunt la Ministerul Energiei, și sperăm să avem înțelegere din partea ELCEN și conștiința faptului că împreună, de fapt, suntem o echipă, chiar dacă deocamdată suntem entități separate și că împreună trebuie să contribuim pentru ca cetățenii să beneficieze de apă caldă și căldură la standarde ridicate”, a precizat ea.

Firea a adăugat că erorile de sistem pot fi corectate, prin colaborarea dintre Municipiul București și reprezentanții Guvernului, indicând în acest sens Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și ELCEN.

„Cu alte cuvinte, nu putem să stăm și să așteptăm finalizarea planului de reorganizare a RADET, care merge în continuare — și cu siguranță va exista o soluție sănătoasă de care vor fi mulțumiți bucureștenii și angajații fostei regii. Între timp, lucrurile se mișcă, timpul trece, ne pregătim încă de pe acum, pentru că suntem oameni gospodari, pentru iarna viitoare, și atunci vrem să intrăm prin aceste negocieri directe cu o societate viabilă din punct de vedere economic și nu una care se află în insolvență, cu un plan de reorganizare. Practic, nu am fi considerați niște parteneri profesioniști”, a mai spus ea.