Gabriela Firea vrea modificarea legii achiziţiilor publice. S-au introdus niste elemente care frânează dezvoltarea

Primarul Capitalei susţine că legea achiziţiilor publice ar trebui modificată, precizând că, în prezent, contestarea unor licitaţii poate bloca achiziţii utile pentru cetăţeni.

06 nov. 2017, 14:41
Gabriela Firea vrea modificarea legii achiziţiilor publice. S-au introdus niste elemente care frânează dezvoltarea

„Ne dorim o dezbatere cât mai urgentă a amendamentelor pentru acest pachet de legi care, aşa cum am spus de nenumarate ori, blochează în prezent dezvoltarea oraşelor. Am transmis şi eu, şi colegii mei, primarii de sectoare, anumite amendamente la legea achiziiţiilor, pentru ca aceasta legislaţie să fie îmbunătăţită urgent, să devină un act legislativ european şi nu unul în care pur şi simplu s-au introdus niste elemente care frânează dezvoltarea”, a declarat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei susţine că în urma contestaţiilor făcute la licitaţii, acestea pot fi suspendate, dând exemplu licitaţia RATB pentru achiziţionarea a 400 de autobuze, lansată în iulie, însă suspendată ca urmare a constestaţiilor depuse de mai mulţi operatori economici. Licitaţia a fost reluată săptămâna trebută.

„Din cauza unor contestaţii, am pierdut practic toată vara aşteptând să se facă aceasta analiza, licitaţia a fost reluată joia trecută, dar este timp pierdut în detrimentul bucureştenilor. Şi ca acest caz sunt altele multe în ţară”, a completat primarul.

Citeşte şi: Firea vrea ca liniile nefolosite ale CFR din Bucureşti să fie transferate la PMB

Firea susţine că legislaţia privind achiziţiile şi corecţiile frecvente care le sunt solicitate administraţiilor locale la dosarele pentru accesare fondurilor europene duc la excedent bugetar, transmite Mediafax.

„Excedentul bugetar nu poate fi pus în cele mai multe situaţii pe seama slabului management administrativ local. (..) Prevederile actualei legislaţii privind achiziţiile împiedică achiziţiile în România, nu le stimulează, de aceea ne trezim la sfârşitul anului bugetar cu bani pe care nu am reusit să îi cheltuim. În alte ţări europene, o achiziţie publică locală nu durează mai mult de două, trei luni, în timp ce la noi, o procedura de achiziţie publiă poate dura chiar ani zile. (..) O altă cauză pentru care primăriile înregistrează excedent bugetar este faptul că se dau foarte multe corecţii pe fonduri europene”, a mai spus edilul.

Precizările au fost făcute în cadrul şedinţei Adunării Generale a Asociaţiilor Muncipiilor din România, întâlnire la care a participat şi premierul Mihai Tudose. Un alt subiect al discuţiei a fost Legea parteneriatului public-privat.

„Suntem cu toţii interesaţi ca Parlamentul să demareze mai grabnic dezbaterea şi apoi votul pe Legea parteneriatului public privat, pentru că ne dorim, ca autorităţi publice locale, să stabilim cât mai multe parteneriate cu investitori români şi străini, pentru că acestea înseamna de fapt baza progresului comunităţilor pe care le reprezentăm”, a spus Firea.

Mihai Tudose a dat asigurări că „proiectul parteneriatului public privat va fi adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri sau săptămâna viitoare, printr-o Ordonanţă. Tot săptămâna viitoare, Legea Parteneriatului Public Privat va fi publicată în Monitorul Oficial al României”, potrivit Primăriei Capitalei.