Gafa diplomatică: Ministrul german de Externe a primit, la MAE, o hartă a Franţei cu steagul Germaniei

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a înmânat, luni, omologului german, Frank-Walter Steinmeier, o broşură pe a cărei copertă era imprimată greşit harta Germaniei. În locul acesteia apărea harta Franţei acoperită cu drapelul Germaniei. Ministerul de Externe a precizat, într-un cominicat de presă, că broşura a fost realizată de agenţia Agerpres şi a fost vorba despre "o eroare tehnică".

09 mart. 2015, 19:16
La finalul intervenţiei sale din conferinţa comună de presă cu omologul german, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a prezentat o broşură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania.
 
Pe coperta broşurii ar fi trebuit să fie hărţile celor două ţări însă, alături de harta României se află harta Franţei, acoperită cu drapelul Germaniei.


Pliantul conţine doar fotografii şi articole de arhivă realizate de-a lungul timpului de agenţia de ştiri, scrie Adevărul.
 
Responsabilitatea pentru greşeală ar aparţine exclusiv Agerpres, care urmează să facă o corecţie în cel mai scurt timp, a declarat un ofiţer de presă din cadrul MAE. Important este conţinutul broşurii, „extrem de valoros”, a subliniat acesta. 
 
Reprezentanţii Agerpres susţin însă că broşura a fost realizată în colaborare cu MAE, care a văzut „zilele trecute” o copie a broşurii şi „nimeni nu a avut nimic de obiectat sau de semnalat”. 
 
„Este o greşeală de tipar. În varianta finală, cea electronică, pe care o lansăm în această seară, bineînţeles că am corectat”, a declarat Alexandra Ştefan, specialist în PR al Agerpres. Aceasta nu a putut indica momentul în care Agerpres a sesizat „greşeala de tipar”, însă a confirmat că broşura a fost livrată la MAE în această dimineaţă, înainte de întrevederea celor doi miniştri. Broşura a fost tipărită în doar două exemplare, a adăugat aceasta. 
 
 
Ministrul german pare însă că nu s-a supărat, imaginea fiind distribuită chiar de Ministerul Externelor de la Berlin pe contul oficial de Twitter al instituţiei.
 
Dacă ministrul german nu s-a arătat nemulţumit de greşeală, situaţia ar putea sta altfel cu francezii. Germania nazistă a ocupat Franţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1940, naziştii controlau nordul Franţei, în timpul Regimului de la Vichy. În 1942 însă, şi sudul a intrat sub controlul nemţilor, iar guvernul de la Vichy a devenit o marionetă a Germaniei naziste. Franţa a fost eliberată de sub nazişti abia în vara lui 1944. 
 
Şeful diplomaţiei germane efectuează o vizită în România luni, 9 martie, la puţin peste o săptămână după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat la Berlin. Steinmeier s-a întâlnit cu preşedintele român, cu premierul Victor Ponta şi ministrul Externelor Bogdan Aurescu.