Gafa procurorilor în cazul lui Adriean Videanu. Cum a reuşit să scape fostul ministru de control judiciar

Adriean Videanu a scăpat de măsura controlului judiciar din cauza unei greşeli a procurorilor. Fostul ministru al Economiei anchetatorii au depus contestaţia cu o zi mai târziu faţă de termenul legal. 

30 iun. 2015, 07:21
Gafa procurorilor în cazul lui Adriean Videanu. Cum a reuşit să scape fostul ministru de control judiciar

Adriean Videanu se afla sub control judiciar solicitat de procurorii DNA. Fostul edil al Bucureștiului a făcut contestație și a avut câștig de cauză. Magistrații au acceptat cererea lui Videanu, iar controlul judiciar i-a fost ridicat.

Citeşte şi: Adriean Videanu, cu diploma în faţa judecătorilor: „MAESTRU în arta PIETREI”

Totul a fost posibil după o gafă a procurorilor DNA. Ei au depus prea târziu cererea de prelungire a controlului judiciar.

Dosarul „Bica 2” a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stând în arest preventiv în perioada 31 ianuarie — 6 februarie.

La 24 septembrie 2013, în dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru și asupra a 80 de acțiuni deținute de Adriean Videanu la compania SC Titan Mar SA.

În dosarul Romgaz, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari și punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Ulterior, la 25 februarie 2014, printr-o ordonanță, Alina Bica, în calitate de șef DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competență admiterea solicitării inculpatului Videanu și a ridicat sechestrul asigurător.

Prin această acțiune, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acțiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse și sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a și întâmplat.

CITEŞTE ŞI: Adriean Videanu, DESPĂGUBIRI de zeci de mii de euro din partea statului român

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Videanu a depus înscrisuri cuprinzând date și informații conform cărora nu mai deținea acțiunile din august 2012, împrejurarea care nu era reală.