Galați: 50 de persoane din blocul afectat de explozie au fost evacuate

Un număr de 50 de persoane care doresc să fie mutate într-un spațiu pe care Primăria Galați îl poate pune la dispoziție au fost evacuate, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al municipalității gălățene, Raluca Ardean.

RomaniaTV.net
19 mart. 2017, 18:04
Galați: 50 de persoane din blocul afectat de explozie au fost evacuate

Cele 50 de persoane au fost preluate de două autobuze care le-au dus către 23 de spații puse la dispoziție de Garnizoana Galați, 19 către spații din căminele ASE ale Universității Dunărea de Jos și opt persoane către Centrul de Urgențe pentru Persoane fără Adăpost al municipalității.

Ardean a precizat că în cele 94 de apartamente din blocul afectat de explozie locuiesc 77 de persoane, dintre care 50 și-au exprima dorința de a fi mutați provizoriu într-un spațiu pe care Primăria Galați îl poate pune la dispoziție, iar 27 au spus că vor fi găzduiți de rude.

Purtătorul de cuvânt al municipalității gălățene a precizat că specialiștii de la Inspectoratul de Stat în Construcții au recomandat evacuarea totală a blocului în care s-a produs explozia, până la obținerea rezultatelor expertizei tehnice.

Edilul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a hotărât ca toți oamenii din imobilul afectat să fie mutați în alte spații, până la terminarea expertizei tehnice. De asemenea, Pucheanu are în vedere convocarea unei ședințe de îndată a Consiliului Local Galați astfel încât să poată fi alocate fonduri din bugetul de rezervă pentru a ajuta aceste familii, dar și pentru ca sinistrații să primească masă caldă de la Cantina de Ajutor Social.

Prefectura Galați va pune la dispoziția sinistraților, la cerere, construcții modulare pentru păstrarea bunurilor, iar Poliția Locală Galați va asigura paza imobilului în această perioadă.

Agenția Județeană de Plăți și Prestații Sociale Galați va efectua anchete sociale pentru fiecare locatar afectat, pentru a se putea solicita Guvernului fonduri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galați, explozia s-a produs în garsoniera nr. 177, la etajul 4, unde era chiriaș un bărbat de 48 ani, care a suferit arsuri pe o suprafață de 20% din corp. O fetiță de un an și cinci luni, care locuia cu mama sa în garsoniera nr. 179, la producerea exploziei, a fost lovită de un obiect casnic, fapt ce i-a provocat decesul. O a treia victimă, de 50 ani, a suferit politraumatisme, fiind spitalizat.

Explozia nu a fost urmată de incendiu, dar la etajul patru au fost dislocate ușile, ferestrele, precum și pereții laterali ai garsonierei nr. 177, fiind avariate și garsoniere de la etajul trei. Au fost avariate 21 de apartamente dintre cele 95 existente.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță, explozia s-a produs în momentul în care bărbatul de 48 ani și-a aprins țigara în garsoniera în care se produsese o acumulare de gaze.